Paavsti arvates võiksid naised tulevikus saada diakonissiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus ja nunnad
Paavst Franciscus ja nunnad Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus loodab paotada naistele katoliku kiriku ust, tahtes pakkudes neile võimaluse saada tulevikus diakonissiks ehk katoliku kiriku abipreestriks.

Vabameelsete mõtete ja väljaütlemiste poolest tuntud Franciscus lubas asutada komitee, mille eesmärgiks on teha kindlaks, kas ja kuidas naised võiksid kirikus uue ametikoha saada, edastab AFP.

Katoliku kiriku hierarhias on sajandeid domineerinud mehed ja seni ei ole naisi presstriametisse lubatud. Kui Vatikan langetab otsuse, et pärast sajanditepikkust meeste ülemvõimu on ka naistel võimalus, siis on see suur ajalooline samm.

Diakon on meeste kohta kasutatav abivaimuliku termin, naiste kohta kasutatakse diakoniss.

Alama astme preestriks pühitsetud diakonid tohivad viia läbi missasid, laulatusi ja ristimisi, samas ei tohi nad anda surijale viimset võidmist, lugeda püha sõna haigele ja olla lapse sünni tunnistajaks.

Paavst rääkis naiste edaspidistest karjäärivõimalustest katolikus kirikus eile Vatikanis toimunud rahvusvahelisel nunnade konverentsil. Franciscuse arvates ei peaks olema teoloogilisi ega muid takistusi naiste diakonissiks saamisel.

Argentina päritolu paavst Franciscus on võtnud abielulahutuse ja rasestumisvastaste vahendite kasutamise suhtes liberaalsema hoiaku kui ta eelkäijad, kuid sellega on ta ärritanud katoliku kiriku konservatiive.

Paavst teatas varem, et katoliku kirikus ei tule kunagi olema naissoost preestreid hoolimata sellest, et näiteks luteri ja anglikaani kirikus neid on.

Franciscuse teatel on 21. sajandil aeg katoliku kirikut reformida ning anda naistele lisavõimalusi, kuid mitte kirikliku hierarhia tipus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles