Eesti teatritel suurannetajaid pole

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater Vanemuine.
Teater Vanemuine. Foto: Ove Maidla

Erinevalt Vene draamateatrist, mis sattus raskustesse, sest oodatud suurannetus tänavu ei laekunud, pole teised teatrid ilma lepinguteta tehtavatele annetustele lootma jäänud. Ega neid eriti ei tehtagi.

Vanemuise teatrijuht Toomas Peterson ütles, et Vene Teatriga võrreldaval moel annetusi Vanemuise teater ei saa.

Ta tõi esile, et Vanemuise teatri toetamiseks on kaks võimalust: esiteks toetuslepinguga, kus fikseeritakse täpselt vastastikused kohustused ja tegevused. Selliselt toetavad teatrit Telia, Autospirit Tartu, Kinema, Giga ja Altia Eesti. «Toetuste kogumahtu avalikustada ei saa. Lisanduvad toetused kultuuriministeeriumilt ja Tartu linnalt,» märkis Peterson.

Teiseks on võimalik annetus teha Tartu Kultuurkapitali Vanemuise fondi, kust toetatakse Vanemuisega seotud töötajate ja artistide enesearendust. «Aastane maht erinevatest allikatest on ca 10 000 eurot,» ütles Peterson.

Kui Vanemuisel on kirjalikud lepingud, arvestatakse toetusega ka eelarves. «Kirjaliku lepinguta või lepinguperioodi lõppemisel, kui uue perioodi kokkulepped on veel allkirjastamata, nendega reeglina eelarves ei arvestata,» kinnitas Peterson. «Loomulikult toimub ka igakuine eelarvelaekumiste jälgimine, sest ei saa kulutada vahendeid, mis pole laekunud,» sõnas teatrijuht.

Ugala teatri turundus- ja avalike suhete juht Mari Nurk kinnitas, et teater pole oma eelarves suurannetajate toetustega arvestanud. «Oleme valinud eelarve koostamisel annetuste osas konservatiivse suuna, et hoida oma eelarve sõltumatuna võimalike annetuste laekumisest,» sõnas Nurk.

Teisalt oodatakse annetusi muidugi heameelega. Näiteks eelmisel aastal koguti annetusi summas 1567 eurot, mis kogunes Ugala teatrimaja remondieelsel peol korraldatud heategevusliku oksjoni ja koogimüügiga.

«Annetused Ugala teatrile on teretulnud – sellest võidab eelkõige Viljandi kultuurielu ning annab hoogu meie tegemistele, ent eelarvesse pole me suuremahulisi annetusi planeerinud,» märkis avalike suhete juht.

«Eesti Draamateater arvestab oma eelarve planeerimisel piletitulu ja teatri põhitegevusega seotud tuludega (nt saaliüür) ning riikliku toetusega,» kinnitas ka draamateatri kommunikatsioonijuht Tanel Tomson.

«Annetusi me saanud ei ole,» kinnitas Tomson. «Pikaajaliste lepinguliste toetajate (Amserv, Paulig, Prike) tugi on teretulnud lisa eelarvele,» märkis ta, kuid lisas, et nendega on sõlmitud koostöölepingud, mille sisu avaldada ei saa.

Postimees kirjutas sel nädalal, et aastaid on Venemaa oligarh, Loksalt pärit Maksim Liksutov teinud Vene Teatrile annetusi, mistõttu jäädi sellele lootma ka enam kui aasta tagasi eelmise aasta eelarvet tehes. Raha aga ei tulnud ning seetõttu palub nüüd teater kultuuriministeeriumilt ja rahandusministeeriumilt abi 115 329 euro suuruse miinuse katmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles