Tatarstan tahab jätkata erilepingut Moskvaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatari tänapäeva kultuuri üks pärle, noorte talentide konkursi Joldõzlõk galakontsert Kaasanis Tatarstani eelmise presidendi Minitimer Šaimijevi lastele kuuluvas suursuguses kontserdimajas. Idamaadele kohaselt kiideti ja tänati ette ja taha konkursi korraldamise eest praegust presidendi Rustam Minnihanovit, kes lõpuks tuli ka lavale lastega pildistama.
Tatari tänapäeva kultuuri üks pärle, noorte talentide konkursi Joldõzlõk galakontsert Kaasanis Tatarstani eelmise presidendi Minitimer Šaimijevi lastele kuuluvas suursuguses kontserdimajas. Idamaadele kohaselt kiideti ja tänati ette ja taha konkursi korraldamise eest praegust presidendi Rustam Minnihanovit, kes lõpuks tuli ka lavale lastega pildistama. Foto: Jaanus Piirsalu

Kaasani suurimas tatarikeelses teatris käib komöödiaetendus «Hilinenud suvi». Keset janti ütleb üks tegelane: «Sa ütle veel, et meil oli suveräänsusdeklaratsioon!» «Kas meil oli siis suveräänsusdeklaratsioon?» küsib teine ehmunult. «Tasa-tasa! Sellest ei tohi praegu isegi mõelda!» vastab kolmas.

Peamiselt tatarlastest publik Tatarstani riiklikus Galiasgar Kamali nimelises teatris naerab kohmetult. Mõnele teeb see repliik valu, aga suurem osa tatarlastest võtab seda paratamatusena.

Ligi nelja miljoni elanikuga Tatarstani vabariik on Vene Föderatsioonis ainulaadse staatusega. See on ainus rahvusvabariik (suurema elanike arvuga on rahvusvabariikidest vaid Baškortostan), kellel on Moskvaga sõlmitud eraldi leping selle kohta, mis tingimustel kuulub ta Venemaa koosseisu ning kuidas on jagatud volitused Moskva ja Kaasani vahel. Leping sõlmiti 1994. aastal ning seda pikendati 2007. aastal kümneks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles