Pahameeletorm Soomes: endine terviseminister asub tööle erameditsiiniettevõttesse

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laura Räty töökoha vahetuses probleemi ei näe.
Laura Räty töökoha vahetuses probleemi ei näe. Foto: Helsingi linna kodulehekülg

Endise Soome sotsiaal- ja terviseministri Laura Räty lahkumine Helsingi abilinnapea kohalt ja teade tööle asumisest erameditsiiniettevõttes Terveystalo on tekitanud Soomes terava arutelu huvide konflikti üle.

Räty oli 2014.–2015. aastal Alexander Stubbi valitsuses Soome sotsiaal- ja terviseminister ja 2011. aastast Helsingi aselinnapea, kelle töövaldkonnaks olid tervishoid ja sotsiaalhoolekanne, kirjutab Yle Uutiset. Kui Rätyle 2015. aasta valimistel parlamenti saada ei õnnestunud, naasis ta oma kohale Helsingi omavalitsuses. Nüüd on Räty andnud teada, et loobub tööst avalikus sektoris ja asub tööle ettevõttes Terveystalo.

Mõlemal endisel töökohal tegi Räty olulisi otsuseid Soome sotsiaal- ja tervishoiureformi ettevalmistamisel. Reformiga tekkib erameditsiiniettevõtetele suur uus turg ja nüüd liitub Räty just ühega nendest ettevõtetest.

«Tõepoolest on probleem, et ta hakkab Terveystalos tööle olukorras, mil tal on üksikasjalik info selle kohta, kuidas pakkumistega seonduv toimima hakkab,» ütles vasakpoolsete esindaja Veronika Honkasalo ajalehele Helsingin Sanomat. «Asi ei ole mitte üksnes Rätys, vaid see tõstatab ka laiema küsimuse selle kohta, kelle huvide eest tema koalitsiooni kuuluv erakond seisab,» kritiseeris Honkasalo.

Lahkumisavaldusele vastust ootav Räty oma tegevust riigi huvidega vastuoluliseks ei pea. «Kõik need asjad, mida ma viie aasta eest Helsingis tegema tulin, on jõudnud nii kaugele, et lahkumiseks on hea aeg ja võimalus. Lahkusin ametist kohe ja viibin puhkusel, kuni juhatus kiidab lahkumisavalduse heaks, nii et varasema ja uue töö vahel huvide konflikti ei tekki,» kommenteeris Räty. Lahkumisavalduse andis Räty sisse neljapäeval ja Terveystalos hakkab ta enda sõnul tööle suvel.

Helsingi linnavolikogu esimehe Tatu Rauhamäki sõnul on tegemist positiivse näitega selle kohta, et inimestel on võimalik edukalt avalikust sektorist erasektorisse liikuda. Helsingi linn tema sõnul Rätyt enne tuleval aastal Helsingis toimuvaid kohaliku omavalitsuse valimisi siiski ametist vabastada ei kavatse.

Ministrina on Räty varemgi sekeldustesse sattunud, avaldades arvamust, et väga väheste soomlaste palk jääb 2600 euro piiresse. Ametiühingud andsid seepeale teada, et selline palk on rohkem kui 800 000 soomlasel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles