Raport: ELi operatsioon ei ole inimsmugeldamist peatanud (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenikud Egeuse merel
Süüria põgenikud Egeuse merel Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu mereväemissioon võitluseks inimsmugeldamisega on läbi kukkunud ning sel on läinud korda üksnes sundida smugeldajaid oma taktikat muutma, seisab reedel avaldatud Briti parlamendi raportis.

Operatsioon Sophia «ei hoia ühelgi märkimisväärsel viisil ära migrantide tulva, sel pole õnnestunud peatada smugeldajate võrgustikke või Vahemere marsruudil inimkaubandust tõkestada», on selles öeldud.

Euroopa Liit jäi kindlaks väitele, et Briti raport kiitis ELi operatsioon suurt panus ja aidanud vähendada inimkaubanduse ligitõmbavust.

Ülemkoja ELi välisasjade komisjoni hinnangul on aga vahistamised seni puudutanud väheolulisi tegelasi ning aluste hävitamine on sundinud neid minema üle puupaatidelt kummipaatidele, mis on isegi veel ohtlikumad.

Komisjoni meelest on vähe alust arvata, et operatsioonil Sophia õnnestub inimkaubanduse ärimudel nurja ajada.

Komisjoni esimees lord Tugendhat ütles, et missiooni ülesanne patrullida kuus korda suuremat ala kui Itaaalia, on alati olnud tohutu väljakutse.

«Meie raport rõhutab, et operatsioon on õnnestunud oma teises sihis -- otsingu- ja päästeoperatsioonides -- ja seda tuleb kiita,» märkis ta.

Raporti kohaselt opereerivad smugeldajad Liibüast ja stabiilse Liibüa valitsuseta ei ole operatsiooni läbiviijatel võimalik koguda piisavalt luureandmeid, et võidelda smugeldajatega juba maismaal.

Brüsselis ütles ELi pressiesindaja, et tänu operatsioonile Sophia on õnnestunud päästa 13 740 inimese, seal hulgas 850 lapse elu, vahistada 69 smugeldajat ja neutraliseerida 114 alust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles