Savisaar ennustab IRLile juhtkonnavahetust (2)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ennustab, et Turu-uuringute ASi andmetel vaid neljaprotsendilise toetusega Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) ootavad ees suured muudatused, sealhulgas juhtkonnavahetus.

Savisaar ütles erakonna pressiesindaja teatel, et kui Keskerakonna edu pole küsitluses eriline üllatus, siis IRLi künnise alla langemine küll.

IRLi kriis on tema hinnangul kõige kasulikum Reformierakonnale, kellega partei veel hiljaaegu konkureeris. «IRLiga toimunu näitab, kui efektiivselt on suutnud tegutseda peaministrierakond, kirjutades valitsuse vähegi positiivsed sammud enda nimele ning jättes probleemid koalitsioonipartnerite kanda. Selge on see, et mida väiksem on partnerite toetus, seda vähem sõnaõigust neile ka valitsuses antakse,» märkis ta.

Savisaar prognoosis, et IRLi toetuse langus ei pruugi neljal protsendil peatuda. «Tsahkna lubatud «IRL 2.0» töötab hoopis vastupidi ning omandab varsti tähenduse, et partei toetus on 2,0 protsenti,» ütles ta.

Tema hinnangul võib arvata, et IRLis hakkab tänase uudise valguses kiire periood juhtkonna erakorraliseks vahetamiseks. «Täielikult rivist välja langemise vältimiseks tõenäoliselt see samm peatselt tehakse,» lausus Savisaar.

Ohumärgina tõi ta esile ka asjaolu, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus on kukkunud samale tasemele Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE). Tegelikult peaks SDE tema sõnul võistlema Keskerakonna ja Reformierakonnaga, kuid on esiliigast väljas. «Taas kord võib nõrga toetusnumbri osas näha seost nõrga positsiooniga valitsuskoalitsioonis,» märkis ta.

EKRE toetus on Savisaare sõnul Vabaerakonnast stabiilsem ning kindel toetajaskond on üsna hästi välja kujunenud. «Ilmselt stabiliseerub EKRE reiting praeguse positsiooni lähedale või isegi sellest kõrgemale,» lisas Savisaar.

Turu-uuringute ASi küsitluse kohaselt juhib erakondade populaarsustabelit Keskerakond, mida toetab 23 protsenti vastanutest. Keskerakonnale järgnevad Reformierakond 21, Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 14, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 12 ja Vabaerakond 11 protsendiga. IRLi toetus langes kuuga kuuelt neljale protsendile, mis tähendab, et kui praegu toimuksid valimised, siis sellise toetusega erakond riigikokku enam ei saaks.

Turu-uuringute AS küsitles 26. aprillist 10. maini igakuise omnibuss-küsitluse käigus 1003 inimest, kellest valimisealisi kodanikke oli 815.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles