Venezuela president pikendas majanduslikku eriolukorda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolas Maduro
Venezuela president Nicolas Maduro Foto: SCANPIX

Venezuela president Nicolas Maduro pikendas reedel kolme kuu võrra eriolukorda, mis annab talle ulatuslikud volitused majanduskriisi lahendamiseks vajalikuks peetavate reformide läbiviimiseks.

Presidendi sõnul võib eriolukord kesta 2017. aastani.

Maduro ütles rahvusringhäälingus edastatud pöördumises, et kirjutas alla uuele eriolukorra määrusele, mis «võimaldab meil mais, juunis ja juulis riigi tootmisvõimust taastada».

Eriolukorra pikendamine on kooskõlas põhiseadusega ning kestab «2016. aastal ja tõenäoliselt ka 2017.».

Naftatootmisest sõltuv Venezuela majandus kahanes möödunud aastal 5,7 protsenti, inflatsioonitase ulatus ametlikult 180 protsendini, kaubanappus mitmekordistus ja hinnad lendasid lakke. Riigitöötajad käivad tööl vaid kaks päeva nädalas, et elektrit kokku hoida.

Valitsus on kärpinud avaliku sektori tööpäeva kuuele tunnile ja muutnud reede kuni 6. juunini vabaks päevaks. Riigi avalikus sektoris töötab 2 miljonit inimest.

Esimest korda kuulutas Maduro eriolukorra välja 14. jaanuaril 60 päevaks, märtsis seda pikendati.

Eriolukord annab talle erivolitused reformide läbiviimiseks. Valitsusel on ajutised volitused suurendada tootmist; tagada ligipääs tarbekaupadele, seal hulgas õigus võtta üle erafirmade ressursse, kehtestada valuutakontroll ja rakendada «teisi kohaseks peetavaid sotsiaalseid, majanduslikke ja poliitilisi meetmeid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles