Filipiinide presidendiks valitud Duterte lubas surmanuhtluse taastada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide presidendiks valitud Rodrigo Duterte pärast valimisvõitu toetajatega kõneledes.
Filipiinide presidendiks valitud Rodrigo Duterte pärast valimisvõitu toetajatega kõneledes. Foto: TED ALJIBE/AFP

Filipiinide presidendiks valitud Rodrigo Duterte lubas pühapäeval taastada riigis surmanuhtluse ning anda julgeolekujõududele õiguse kurjategijaid "tulistada, et neid tappa".

"Ma tahan kutsuda kongressi taastama surmanuhtlust poomise läbi," ütles Duterte riigi lõunaosas Davaos pressikonverentsil.

Ta lubas ka anda julgeolekujõududele õiguse "tulistada, et tappa", jälitades organiseeritud kuritegevuse liikmeid või kui kurjategijad avaldavad vahistamisel vastupanu.

"Kui osutad vastupanu, vägivaldset vastupanu, siis mu käsk politseile on tulistada, et tappa. Tulistada, et tappa kõiki organiseeritud kuritegevusega tegelevaid isikuid," rääkis Duterte.

Riigipea lubas võitlusesse kurjategijatega ühtlasi kaasata armee täpsuslaskurid.

Duterte vandus ühtlasi, et keelab alates kella kahest öösel avalikes kohtades alkoholi tarvitamise ja keelustab lastel tänavatel öösel üksi liikumise.

"See asi on üle igasuguse piiri läinud. Meil on ühiskond, kus seadusekuulekus on pigem nagu ainult valik või üks võimalusi. See peab muutuma. Ära hävita mu riiki või ma tapan su ära. Pole mingit keskteed," seletas riigipea.

Duterte varem päeval teatanud, et ta loobub ka plaanist külastada Vatikani, et paavst Franciscuselt isiklikult vabandust paluda tema nimetamise eest "hoorapojaks". Duterte süüdistas eelmisel aastal Filipiine külastanud paavsti liiklusummikute tekitamises, soovitades "hoorapojast" Franciscusel koju sõita ja rohkem mitte visiidile tulla.

"Hoorapoeg" näib üldse olevat tema lemmikväljend, seda kasutas ta paljude vastaste ja kritiseerijate, seal hulgas Filipiinide praeguse presidendi Benigno Aquino kohta.

Duterte teatas ühtlasi muudel teemadel kõneledes, et soovib sõbralikke suhteid Hiinaga, kellega on mõningaid territoriaalvaidlusi. Riigipea kinnitas, et Hiina suursaadik Manilas on üks esimesi välisesindajaid, kellega ta esmaspäeval kohtub.

"Tegelikult pole suhted olnud kunagi päris jäised, aga ma olen parem kõigiga sõbralik," ütles värske riigijuht.

Duterte vannutatakse 30. juunil kuueks aastaks ametisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles