Suri Neptuuri rõngaste üks avastajatest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andre Brahic
Andre Brahic Foto: SCANPIX

Prantsuse astrofüüsik Andre Brahic, kes on üks Neptuuri rõngad avastanud kahest teadlasest, suri ta esindaja teatel 73-aastasena.

Brahic andis 1984. aastal avastatud ringidele nimeks Prantsuse Vabariigi moto järgi Liberté, égalité, fraternité, edastab BBC.

Prantsuse president François Hollande mälestas teadlast öeldes, et Brahic oskas selgitada kosmilisi müsteeriume lihtsalt ja  teha need kõigile arusaadavaks.

Astrofüüsiku esindaja ja sõbra Odile Jacobi teatel oli Brahic suurepäranse soe inimene, aus, õiglane, andekas teadlane ja teaduskirjanik.

Brahic avastas Neptuuni rõngad koos ameeriklasest astronoomi Wlliam Hubbardiga, neile mõlemale pakkusid huvi ka Saturni rõngad.

Andre Brahic töötas Pariisis Prantsusmaa Aatomi- ja alternatiivenergiate komisjonis ning oli Pariisi ülikooli professor. Samuti tegeles ta pikalt meie päikesesüsteemi uuringutega, tehes koostööd nii Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) kui USA kosmoseagentuuriga (NASA).

1990. aastal anti asteroidile number 3488 Brahici nimi tema saavutuste eest kosmose uurimisel. 

Prantsuse astrofüüsik Andre Brahic, kes on üks Neptuuri rõngad avastanud kahest teadlasest, suri ta esindaja teatel 73-aastasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles