Kross: IRLi on veel vara maha kanda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits

Endine IRLi liige, praegu Reformierakonna poliitik Eerik-Niiles Kross leiab, et IRLi on veel vara maha kanda, kuid tõsised küsimused on neil õhus kindlasti.

Eerik-Niiles Kross arvas, et IRLi langev reiting on valija reaktsioon mingitele tegemistele või tegematajätmistele. Mis need täpsemalt on, ei tahtnud ta erakonnast lahkununa näpuga näitama hakata.

«Arvan, et põhiprobleemid, mis minu arvast reitingut praegugi mõjutavad, on olnud olemas mõnda aega, võib-olla on need viimasel ajal hakanud rohkem silma paistma,» pakkus Kross.

«Laiemalt poliitiliselt vaadates on IRLil see probleem, et ta võiks olla mõistlik avatud rahvuslik konservatiivne jõud. Sedasorti inimesi, kes vana Laari Isamaa mentaliteeti toetaks, on seal üsna palju. Aga on selge, et rahvusvaheliseltki on keeruline, populistid tõstavad pead igal pool. Praegu on konservatiivsel tiival pilt üsna tihe. Siin on dilemma: kas minna radikaalidega kaasa ja olla neist veel radikaalsemad või jääda endale kindlaks ja olla põhijoonelt moderaatsed konservatiivid. Pole see erakonna sees endal päris selge, nii ei pruugi valijad ka enam aru saada, mis loom see seal on,» arutles Kross.

«Mina ei kiirustaks sugugi IRLi mahakandmisega. Selles mõttes on Tsahknal õigus, ega see reiting ei tähenda veel kõike. Aga ilmselgelt on tõsised küsimused õhus,» nentis ta.

«Ma olen täiesti kindel, et nad arutavad seda kõike ka ise praegu, niimoodi neile ajalehe kaudu nõu anda pole ei kena ega vajalik,» muigas endine IRLi liige.

Rahvusringhäälingu tellitud ja Turu-uuringute ASi tehtud küsitluse järgi juhib erakondade populaarsustabelit Keskerakond, mida toetab 23 protsenti vastanutest. Keskerakonnale järgnevad Reformierakond 21, Konservatiivne Rahvaerakond 14, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 12 ja Vabaerakond 11 protsendiga. IRLi toetus langes kuuga kuuelt neljale protsendile, mis tähendab, et kui praegu toimuksid valimised, siis sellise toetusega erakond riigikokku enam ei saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles