Euroopa panku ähvardab raske maksukoorem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Credit Agricole.
Credit Agricole. Foto: ERIC PIERMONT/AFP

Mõned Euroopa suurimatest pankadest võivad ilma jääda kuni veerandist kasumist, kui arvestada kokku 10 uue maksu mõju, mis neile kontinendi eri riikides peale pannakse.

Vastavalt Euroopa Liidu raportile, mis valmistati ette detsembrikuise Euroopa Ülemkogu koosoleku tarvis ja mida Financial Times näinud on, saab uute maksudega kõige rängema hoobi Prantsuse pank Crédit Agricole, mis peab absorbeerima lausa 24 protsenti maksueelsest kasumist.

Kannatajate «edetabeli» teine ja kolmas koht kuuluvad Hollandi grupile ING, mis kaotaks 21 protsenti kasumist, ning Taani Danske Bankile – 15 protsenti.

Nii selgub raportis tsiteeritud uuringufirma BvD Bankscope’i prognoosidest.

Raporti, mida eriti laialdaselt levitatud pole, valmistas detsembrikuise koosoleku jaoks ette nõukogu peasekretariaat.

Pangad on ülaltoodud mõjud vaidlustanud. Crédit Agricole ütles, et nende oma arvutuste kohaselt peavad nad Prantsuse maksudena tasuma vaid 64 miljonit eurot ehk ainult 4 protsenti oma 2009. aasta maksueelsest kasumist, mis oli 1,5 miljardit eurot.

Pank ütles, et teiste Euroopa riikide maksude mõju on nende jaoks «ebaoluline». Danske ütles, et Taani skeemiga maksustatakse ebaõiglaselt eelrahastatud laene, mille puhul finantseerimisriske ei ole.

Lisaks tänavu Suurbritannias, Saksamaal ja Prantsusmaal kehtima hakanud maksudele on sarnased skeemid kas juba töös või rakendumas veel seistmes Euroopa riigis: Belgias, Taanis, Küprosel, Austrias, Portugalis, Ungaris ja Rootsis.

Uut Briti skeemi kohendati kergelt möödunud aasta viimastel päevadel, 2011. aasta maksumäär seati 0,05 protsendi peale kogu bilansist.

Igal maal on skeem veidi erinev, kuid ELi raport arvestab keskmiseks mõjuks 0,05 protsenti kohustustest.

Pangad on kurtnud, et kuna valitsused on kehtestanud erinevaid makse omavahel konsulteerimata, esineb arvukalt topeltmaksustamise juhtumeid.

Seni on vaid Suurbritannia ja Prantsusmaa omavahel topeltmaksustamise vältimise lepingu sõlminud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles