Ajakirjanikud pääsevad Edward Snowdeni materjalide ligi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glenn Greenwald (vasakul) ja Edward Snowden
Glenn Greenwald (vasakul) ja Edward Snowden Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) salainfo lekitajast eksanalüütikut Edward Snowdenit abistanud ameeriklasest ajakirjanik Glenn Greenwald avab Snowdeni arhiivi rahvusvahelisele meediale.

Greenwald teatas eile lehekülje The Intercept kaudu, et Snowdeni valduses olnud dokumendid jõuavad paljude väljaanneteni, edastab AFP.

Snowdeni kompanjoni teatel on saladokumentide ja –info jagamine juba käivitud, esimeste seas sai selle Prantsuse mainekas väljaanne Le Monde.

Greenwald loodab, et Venemaal end varjava Snowdeni materjalid aitavad väljaandeid paljastada fakte tänapäevase globaalluure  ja jälgimise kohta.

Ajakirjanik lisas, et The Intercept on kõik Snowdeni valduses olnud dokumendid üle vaadanud, nende autentsust tõendanud ning nüüd on aeg neid maailmaga jagada.

«Loodame, et juurdepääs nendele dokumentidele aitab paremini mõista, mis maailmas toimub ja mida on kellegi õigus teada,» nentis ajakirjanik.

USAs loodi lehekülg The Intercept spetsiaalselt Snowdeni poolt avalikkuse ette toodud NSA saladokumentide ja tegevusprogrammide analüüsimiseks ja edastamiseks.

Lisaks Greenwaldile on selle leheküljega seotud dokumentaalfilmide režissöör Laura Poitras, kes tegi Snowdenist dokumentaalfilmi «Citizenfour».

Erinevate riikide ajakirjanikud said juurdepääsu ka niinimetatud Panama paberitele, milles on kirjas, kes millise maksuparadiisi teenuseid kasutab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles