Blogijate õudusunenägu: piltide kasutamine internetis ja sotsiaalmeedias eeldab nõusolekut autorilt

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interneti on mitmeid fotopanku, kust saab õige märkimise läbi häid fotosid tasuta alla laadida ja kasutada.
Interneti on mitmeid fotopanku, kust saab õige märkimise läbi häid fotosid tasuta alla laadida ja kasutada. Foto: Kuvatõmmis

Hetkest, kui hakkame ise internetti sisu looma ja enda või teiste tehtud fotosid oma ideede ja mõtete illustreerimiseks kasutama, peaks teadma mõningaid üldiseid põhimõtteid, teeb sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark põhjaliku kokkuvõte.

Meie ümber on iga päev palju võimalusi piltide vaatamiseks ja digitaalse meedia tarbimiseks, kirjutab Digitark, pannes samas blogijatele südamele, et kuigi võime pilte vaadata, laikida ja kommenteerida vabalt, siis hetkest, kui hakkame pilte ise avaldama, puutume kokku autoriõiguste põhimõtetega.

Sulle võib huvi pakkuda ka järgmine Digitarga saatelõik:

Kui leiad internetiavarustest mõne vahva pildi, mida soovid oma blogipostituses või sotsiaalmeedias kasutada, peavad sul pildi kasutamiseks olema ka vastavad õigused.

Toon lihtsa näite. Sotsiaalmeedias levivad mõnikord postitused, kus on üles pandud mõne meie avaliku tegelase pilt, millele on trükitud postituse tegija enda kommentaar, mingi poliitiline mõte või mingisugune muu väide. Sellised postitused ei ole kooskõlas hea tava ja Eesti Vabariigi seadustega.

Põhiseaduse järgi on igal inimesel õigus enda kujutisele ning era- ja perekonnaelu puutumatusele. Seega selliste postituste tegijaid võib mingil hetkel ees oodata tülikas ja tüütu kohtutee. Lähim fotode loata kasutamise kohtuasi, mis meelde tuleb, on selle aasta märtsist, kui kohus mõistis rikkumiste eest ühelt Eesti suurelt erakonnalt ning sellega seotud mittetulundusühingult kokku välja kahjutasu summas 12 600 eurot.

Google'i pildiotsingut on küll lihtne kasutada, aga piltide kasutamisel tuleb järgida tavapäraseid autoriõigustega seotud põhimõtteid.
Google'i pildiotsingut on küll lihtne kasutada, aga piltide kasutamisel tuleb järgida tavapäraseid autoriõigustega seotud põhimõtteid. Foto: Ekraanitõmmis

Kasutamise mõttes ei ole vahet, kas soovid pilte välja trükkida või kasutada oma blogipostituses/kodulehel. Selleks, et kõik oleks korrektne, on sul enne pildi kasutamist vaja selle autori nõusolekut, tuletab Digitark meelde.

Loe Digitargast täpsemaid juhiseid ja nõuandeid piltide avaldamise teemal:

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles