Kristjan Raua preemia laureaadid on selgunud

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Samma Veneetsias
Jaanus Samma Veneetsias Foto: Jaanus Lensment

Tänavune Kristjan Raua nimeline aastapreemia määrati järgmistele kunstnikele.

Nils Hindile (1986) sepise ja ehte humoorika ühendamise eest nõukogudeaegse pärandi uuskasutusega isikunäitusel «Küte» HOP galeriis.

Nils Hint on sepp ja ehtekunstnik, kelle looming on leidnud laia kajastuse ja vastuvõtu ka rahvusvaheliselt. 2015. aastal oli ta kaasatud mitmesse näituseprojekti: «Tool, Jewelry and Weapon» Stockholmis kooslusega Daughters of Chaos ja «Protsess» Urve Küttneriga.

Tallinna Linnagaleriis. Tema teosed valiti 2015. aastal ka mainekale, 67. korda toimunud ehtekunsti suursündmusele «Schmuck» Münchenis. Nils Hint juhib dotsendina Eesti Kunstiakadeemias sepise õppesuunda.

Jaak Kangilaskile (1939) aastakümnete pikkuse panuse eest eesti kunsti ja kunstiajaloo mõtestamisse.

Jaak Kangilaski on Eesti üks nimekamaid kunstiteadlasi ja kindlasti ka üks teenekamaid kunstiajaloolaste ja kunstnike õpetajaid, tema roll kunstihariduse kujundamisel ja juhtimisel on hindamatu. Ta on Boris Bernsteini kõrval üks eesti kunstiteaduse teoreetikutest, kes on mõtestanud paljusid kunstimaailma probleeme ning arutlenud nende üle mitmete humanitaarteaduste uusimate teoreetiliste diskursuste vaatepunkte kriitiliselt rakendades. Kangilaski sulest on ilmunud mitmeid olulisi teaduspublikatsioone ja arvustusi, mis on aidanud mõtestada 20. sajandi kunsti ja kunstiteooriat.

Peeter Kuutmale (1938) Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi klassikute sarjas toimunud isikunäituse «Klassikud. Peeter Kuutma» ja näitusega kaasnenud mahuka kataloogi eest.

Peeter Kuutma on mitmekülgse, mahuka ja stabiilselt kvaliteetse loomingulise tegevusega tekstiilikunstnik, kes on osalenud näitustel juba 1960. aastatest. Ta on tegelenud nii trükikangaste kui ka seina- ja põrandavaipade kujundamisega, olles sageli hinnatud partner sisearhitektide poolt. Kuutma on tuntud geomeetrilise käsitluslaadi poolest, tema vaibad on ühtaegu dekoratiivsed, samas alati pingestatud kindla sõnumiga. Tema kujundatud on muuhulgas nii Tallinna Postimaja nõupidamiste saali «Sidevaip» (1985) kui ka Toompea lossi Riigikogu põrandavaibad (1996–2003) ning hulgaliselt trükikangaid erinevatesse avalikesse ruumidesse.

Jaanus Sammale (1982) veenva ja sugestiivse isiknäituse «NSFW. Esimehe lugu» eest 56. rahvusvahelisel Veneetsia kunstibiennaalil.

Jaanus Samma on mitmekülgne nüüdiskunstnik, kes valdab oskuslikult erinevaid meediume. Ta suudab tundlikult avada olulisi ja vähekäsitletud teemasid ning nüüdiskunsti vahenditega edasi anda ajaloolist narratiivi. Samma uurib oma loomingus väljapaistva süvenemisega ajalugu üksikisiku eluloolise jutustuse kaudu, tuues avaneva traagika vaatajale ebamugavalt lähedale.

Neli võrdväärset preemiat suurusega 2240 eurot ja Enn Johannese kujundatud medalid antakse laureaatidele üle pidulikul tseremoonial Tallinna Raekojas kolmapäeval, 18. mail 2016 kell 16.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles