Eesti ja Soome presidendid: meie riikide digikoostöö on tulevikumudel paljudele teistele (1)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Presidendi Sauli Niinistö saabumistervitus Kadriorus.
Soome Presidendi Sauli Niinistö saabumistervitus Kadriorus. Foto: Eero Vabamägi

President Toomas Hendrik Ilves ja Eestisse riigivisiidile saabunud Soome president Sauli Niinistö kõnelesid täna Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory toimunud majanduse tuleviku üle arutleval foorumil «FinEst Future Forum».

President Niinistö tunnustas Eesti riigiasutuste paindlikkust ja kohanemisvõimet tehnoloogia kasutuselevõtul ja e-teenuste juurutamisel ning nimetas praeguses üleilmses tihenevas konkurentsis ja langeva majanduskasvu tingimustes vajalikuks leida uusi tulevikku vaatavaid lahendusi.

«Startup’ide ehk idufirmade keskendumine uute edukate ärimudelite leidmisele on eeskuju, mis vajab järgimist majanduses laiemalt,» sõnas Soome riigipea, lisades: «Soomel on õppida Eesti e-valitsemise pingutustest.»

President Ilvese sõnul peitub Eesti ja Soome heades suhetes suur võimalus: «Saame olla ülejäänud Euroopale eeskujuks, kuidas tänapäevased mugavad e-teenused nagu näiteks e-retsept on võimalik tööle panna ka üle riigipiiride. Selleks on meil kiiresti vaja jõuda ühise arusaamiseni õiguslikes lahendustes ja protsesside kujundamises, sest vaid nii on võimalik kasutada tehnoloogia võimalusi.»

Ta kinnitas, et digimaailmas ei ole riikide vahemaal tähtsust, kui vajalikud andmed saavad võrkude kaudu turvaliselt liikuda üle piiride.

President Ilves, kes on olnud aastaid Eesti-Soome digikoostöö eestvedajaks, rõhutas: eelmisel nädalal kahe riigi peaministrite allakirjutatud kokkulepe piiriülese andmevahetuse ja teenuste arendamiseks on eeskujuks kogu Euroopa Liidule.

Kui Euroopa Liit ei lähe digimaailma võimalustega kaasa, saab tast kena muuseum, hoiatas president Ilves, kutsudes Eestit ja Soomet koos võitlema 19. sajandi arusaamade vastu.

«Meie – Eesti ja Soome – saame näidata Euroopa Liidule, et andmed võib liikuma panna ja see kõik võib tegelikkuses töötada. Nii oleks Eesti ja Soome tihe koostöö tulevikumudel paljudele teistele,» ütles president Ilves.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles