Plaanid maale kolida? 3 olulist asja, mida teadma pead

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maale kolimist plaaniv inimene võiks enne otsuse tegemist käia talus proovitööl. Pilt on illustreeriv.
Maale kolimist plaaniv inimene võiks enne otsuse tegemist käia talus proovitööl. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Maaelu tundub eriti praegusel ajala ahvatlevalt romantiline: valged ööd ja ööbikulaul, rukkililledest kõnelemata. Ent paraku saab suvi ükskord otsa ning et kolimise mõtte veeretajaid pettumusestest säästa, anname kolm nõuannet, mida maale kolimisel arvesse võtta.

1. Tee maaeluga tutvust pimedal ja külmal ajal ning katsu reaalselt tööd teha

«Paljud linnainimesed armuvad maaellu suvel puhkusel olles, kui on soe, linnulaulu ja lillelõhnaline. Proovige maaelu ka reaalselt, näiteks talus või külamajas vabatahtlikuna tööd tehes. Katsetage, kuidas istub teile kütmine, poris müttamine ja lume lükkamine,» soovitab Maale elama liikumise eestvedaja Ivika Nõgel.

2. Tutvu enne otsust valitud kandis elava kogukonnaga.

«Kindel on see, et maal vajate te naabreid. Kõigepealt selleks, et saada kohalikku infot meistrimeeste, teenuspakkujate või näiteks maatoidu tootjate kohta. Pole tõenäoline, et te sellist teavet internetist leiate,» selgitab Nõgel. «Teiseks vajate varem või hiljem mõttekaaslasi. Sestap uurige juba eelnevalt, kas teie uues kodukandis ikka on teiega sarnaseid inimesi. Kui te olete aktiivne ja ettevõtlik inimene, siis on teil maal suured võimalused midagi reaalselt muuta ja paremaks teha. Ükskõik kõik võimekas te pole, vajate te õnnestumiseks kogukonna toetust ja usaldust. Omaks võetakse teid siis, kui oskate kohalikke kuulata, mõista ja austada,» räägib ta.

 3. Väldi kiirustamist

«Maal võtavad asjad aega. Suure tõenäosusega hakkate peagi aeglasemat elutempot nautima,» soovitab Nõgel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles