Koda: riigihangetel ei tohiks olla alapakkumisi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Foto: Erakogu

Riigihangetel peaks olema alapakkumiste tegemine, sõnas kaubandus-tööstuskoja juht Mait Palts eile toimunud riigikogu majanduskomisjoni riigihangete teemalisele arutelule.

Koosolekul osalenud Palts ütles, et arutelu sisendas lootust. E-hangetele üleminek ja hankekeskuste loomise ideed on tema sõnul õiged sammud õiges suunas. Kindlasti tuleb tegeleda praktika ühtlustamisega ning kohalike omavalitsuse hangete läbiviimise kvaliteedi suurendamisega, teatas koda.

«Samas on praegu mitmeid puudujääke, millega tuleks eelnõus tegeleda, muuhulgas tuleks välistada olukorrad, kus maksuvõlaga või kustutamishoiatusega ettevõtte saab hankemenetluses osaleda ning pakkumise teha. Sellist olukorda meie tänases ettevõtluskeskkonnas ei tohiks olla,» ütles Palts.

Kaubakojal on puudujääkide parandamiseks mitmeid ettepanekuid.

• Pakkujatel tuleks võimaldada pakkumuste protokollidega ning maksumustega tutvuda. Tuleb tagada, et ärisaladuse kaitse eesmärgil ei kannataks läbipaistvus.

• Välistada tuleb olukorrad, kus ettevõte, kel on maksuvõlg saab hankemenetluses pakkumusi esitada. Seda tuleb kontrollida juba hanke väljakuulutamise seisuga ja pakkumuste avamisel. Enne kui kõik korras ei ole, ei tohi pakkumust edasi hinnata. See põhimõte kehtib ka täna ning seda ei peaks muutma.

• Tuleks sisse viia siduva eelotsuse instituut, mis käsitleb hankemenetluse eelseid olukordi.

• Riigihangete vaidlustuskomisjonis kantud õigusabikulud tuleks võitjale kompenseerida nagu tavakohtus.

• Vajalik on rakendada konkreetseid meetmeid töövõtuahelas osalevate isikute maksukuulekuse tõstmiseks ja alapakkumiste vältimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles