Itaalia võlamägi pälvis Brüsseli «paindlikkuse»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kriitikutele ei meeldi komisjoni sallivus selliste eelarve osas lodevate riikide suhtes nagu Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania, kirjutab Financial Times.

Euroopa Komisjon näitas Itaalia riigivõla vastu üles «pretsendenditut» paindlikkust ning otsustas mitte rakendada oma arsenalis leiduvaid valuvõtteid. Jean-Claude Junckeri juhitud komisjon käitub kui ennast ise defineeriv poliitiline keha, mis riskib õõnestada eurotsooni eelarverežiimi usaldusväärsust.

Pärast kuudepikkust intensiivset lobitööd võitis peaminister Matteo Renzi Itaaliale praktiliselt kõik soovitud järeleandmised eelarve osas, vältides ülemäärasest riigivõlast tulenevaid korrektiivseid meetmeid.

Itaaliale võimaldatakse tänavuse eelarvega täiendavat paindlikkust 0,85 protsendi ulatuses sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ehk ligikaudu 14 miljardit eurot.

Nagu kirjutasid Itaalia valitsusele Euroopa Komisjonis liikmesriikide eelarvete eest vastutavad volinikud Valdis Dombrovskis ja Pierre Moscovici, «ei ole ükski teine liikmesriik palunud ega pälvinud niivõrd pretsedenditut kogust paindlikkust.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles