Linnaosavalitsus: Lasnamäe põlengus ainsana ellujäänud pereema ei ole hullumajas luku taga

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe hukkunuga tulekahju Tallinnas Linnamäe teel.
Kahe hukkunuga tulekahju Tallinnas Linnamäe teel. Foto: Põhja päästekeskus

Lasnamäe linnaosavalitsus teatas, et kuuldused, justkui oleks Lasnamäel aprillis juhtunud tragöödias ainsana ellujäänud Irina ema Ljubov lasknud oma tütre psühhiaatriahaiglasse luku taha panna, on liialdatud.

Samuti levisid eile meedias väited, et matusteks annetatud raha, mis laekus ema Ljubovi kontole, edasine saatus on teadmata. Lasnamäe linnaosavalitsus lubab avalikkust hoida kursis tuletragöödia järelkajadega.

Lasnamäe linnaosavanem Maria Jufereva ja linnaosavalitsuse sotsiaalhoolekande osakonna juhataja Tauno Pruli kinnitavad, et väited naise psühhiaatriahaiglas sunniviisiliselt hoidmisest on liialdatud. Samas ei ole linnavalitsusel teada, kas Irina tõesti viibib praegu ravil, sest tegu on delikaatsete isikuandmetega.

Kui naine tõepoolest viibib psühhiaatriahaiglas, siis Tauno Pruli selgitusel võib tegu olla lühiajalise kontrolliga, kuhu suunatakse kõiki, kes on puutunud kokku traagiliste sündmustega, aga näiteks ka suitsiidikalduvustega inimesi.

Psühhiaatriahaiglasse pikemajalisele ravile jäämiseks on kaks võimalust: inimene annab ise nõusoleku statsionaari jäämiseks või inimese tervislik seisund on selline, et ta ei saa aru ravi vajadusest, on ohtlik endale või teistele, on suitsiidimõtetega vms. Sel juhul on võimalus teda 48 tundi hoida kahe arsti otsusega haiglas, kuid 48 tunni pärast peab kohus andma välja määruse inimese jätmiseks tahtest olenematule ravile.

Meediast käis läbi ka Irina kartus, et tema ema kuulutab teda teovõimetuks. Tauno Pruli väitel ei saa teovõimetuks tunnistamine mingil juhul toimuda vaid lähisugulase soovi alusel. 

Teovõimetuks tunnistamine käib läbi kohtu, kuhu kaasatakse ekspertiis ja kohaliku omavalitsuse arvamus. Lasnamäe linnaosavalitsusse ei ole keegi taolise palvega Irina suhtes veel pöördunud.

Annetatud raha saatus on selgitamisel, praegu tegelevad sellega juristid. Lasnamäe linnaosavalitsus toetas kannatanute peret 500 euroga, mis on pisut suurem, kui tavaliselt sarnastes olukordades eraldatav summa, sest tules kannatanud pere näol oli tegemist majanduslike raskustega majapidamisega.

«Omalt poolt luban teha kõik võimaliku, et hoida end ja avalikkust Irina ja perele annetatud raha saatusega kursis. Kahtlemata on tegemist väga traagilise juhtumiga ning inimestel on põhjendatud ootus teada, kuidas asjad on tegelikult. Lasnamäe linnaosavalitsus on valmis kannatanut peret igakülgselt aitama,» kinnitas linnaosavanem Maria Jufereva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles