Kuidas taluda tugevat turbulentsi?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukid
Lennukid Foto: SCANPIX/REUTERS

Viimasel ajal on avalikkuse ette jõudnud palju lugusid õõvastavatest lendudest, kus tugev turbulents on inimesi haiglasse saatnud.

Ainuüksi maikuus on olnud juba kaks tõsist juhtu. JetBlue lendu tabas niivõrd tugev turbulents, et kaheksa inimest viidi pärast maandumist haiglasse ning Etihad Airwaysi lend Abu Dhabist Jakartasse saatis haiglasse 10 inimest, vahendab news.com.au.

Lennuhirmuga reisijatele on see üsna ebameeldiv uudis, kuid ilmselt ei rõõmusta sellest ka keegi teine. Eksperdid Robert Sharman ja Peter Murray on kirja pannud aga mõned soovitused, mis aitaksid tugeva turbulentsi ajal rahulikuks jääda ning lendu nautida.

1. Ära istu taga - lennuki tagaosas on turbulentsi kõige enam tunda, sest see asub lennuki gravitatsioonikeskmest kõige kaugemal. Mõistlikum oleks istuda tiibade kohal.

2. Lenda hommikuti - päikesel ei ole siis veel olnud piisavalt aega ilmaga mängida, tormid on pehmemad ja väiksemad. Ühtlasi on õhk ka jahedam, mis tähendab, et ei teki kuumusest tulenevaid õhuauke.

3. Rahune ning jälgi pardameeskonda - pööra alati tähelepanu sind ümbritsevatele pardameeskonna liikmetele, kui nemad on rahulikud, siis võid sina ka olla rahulik.

4. Vaata oma veeklaasi - turbulents tundub alati hullem, kui see tegelikult on. Seetõttu oleks mõistlik vaadata näiteks oma veeklaasi ning nähes, et vesi seal kõigest kergelt loksub, võid lendu edasi nautida, sest tegelikult ei ole midagi hullu toimumas.

5. Küsi küsimusi - küsi pardameeskonnalt ja võimalusel ka piloodilt, mida võib sellelt marsruudilt oodata. Kui ületatakse näiteks palju mägesid või lennatakse vaheldumisi üle veekogude ja maapinna võib turbulents olla tugevam, igatahes oskavad meeskonnaliikmed sulle sellest rääkida.

6. Hoia turvavöö kinni - kuigi turbulentsi saab ette ennustada, on alati võimalik, et see tekib ka ootamatult. Tihti on ootamatu turbulents ka suurem, mistõttu tuleks alati hoida turvavöö kinni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles