Justiitsministeerium ei saanud Lantinilt lahkumisavaldust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastatud pistise andmine.
Lavastatud pistise andmine. Foto: Margus Ansu.

Justiitsministeerium ei saanud pistisekahtluse alla sattunud kohtutäitur Priit Lantinilt esmaspäeva jooksul ametist lahkumise avaldust.

Kuna Lantin lahkumisavaldust ei esitanud, peatab ministeerium Lantini ametivolitused ja alustab distsiplinaarmenetlust, ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja BNSile.

Justiitsministeeriumi teatel jagab alates tänavu 1. jaanuarist avalik-õiguslikke nõudeid kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koda ning kohtutäiturid enam otse asutustelt nõudeid ei saa.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul tehti vajalikud seadusemuudatused juba eelmisel aastal ning sellest aastast kehtiva korra kohaselt ei jaga avalik-õiguslikke nõudeid täituritele enam asutused otse, vaid need jagatakse kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja poolt kohtutäituritele valitsuse määrusega kehtestatud korra alusel.

«Konkreetsel ametnikul ja kohtutäituril ei ole enam võimalik omavahel nõuete jagamises kokku leppida või seda protsessi mõjutada,» märkis Aavik.

Asekantsleri selgitusel oli süsteemi ümbervaatamise ja muutmise põhjuseks just asjaolu, et varasem süsteem, mille kohaselt valisid avaliku sektori ametnikud oma nõuete täitmiseks ise kohtutäituri, oli läbipaistmatu ja võis soodustada korruptiivsete suhete teket.

«Just sel põhjusel esitas justiitsministeerium vastavad seadusemuudatused nõuete jagamise osas, kusjuures süsteemi muutmisele oli nii mitmeidki vastaseid - üks nendest näiteks munitsipaalpolitsei direktor,» lisas Aavik.

Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja aseesimehe Mati Kadaku hinnangul on muudetud süsteem edukalt rakendunud. «Nüüdsest jagatakse kõik sama piirkonna nõuded võrdselt sama piirkonna täiturite vahel. Minu hinnangul on uus süsteem edukalt käivitunud ning koda nõuete jagamisel kindlasti hätta ei jää,» märkis Kadak.

Kaitsepolitsei pidas laupäeval kinni Tallinna munitsipaalpolitsei juhi Kaimo Järviku ja kohtutäituri Priit Lantini. Järvikule (42) on Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel esitatud kahtlustus pistise võtmises ajavahemikul mullu jaanuarist kuni käesoleva ajani Tallinna kohtutäiturilt Priit Lantinilt (38) selle eest, et Järvik eelistas ja eelistaks ka tulevikus teda tegelema Tallinna munitsipaalpolitsei ameti poolt määratud ja tasumata jäänud trahvide sissenõudmisega.

Nii Järvik kui ka Lantin pääsesid pühapäeva õhtul vabadusse. Järvik esitas esmaspäeval Tallinna abilinnapeale Taavi Aasale lahkumisavalduse.

Pistisena saadud summa on kahtlustuse järgi 9500 eurot. Lantinile on esitatud kahtlustus pistise andmises.

Möödunud nädalavahetusel toimusid läbiotsimised kahtlustatavate töö- ja elukohtades ning ka sõiduautodes. Läbiotsimiste eesmärgiks oli täiendava tõendusmaterjali kogumine.

Kriminaalasja menetleb kaitsepolitseiamet, uurimist juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Tallinna linnavalitsus nimetas Kaimo Järviku munitsipaalpolitsei juhiks 2007. aasta veebruaris.

1998. aastast Keskerakonda kuuluv Järvik on lõpetanud õigusteaduse bakalaureuseõppe sotsiaalteaduste erakõrgkoolis Veritas ja politseitöö eriala Tallinna politseikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles