Kohtla-Järvel toimub venekeelne noorteparlament

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kohtla-Järve linna koduleht.

Nädalavahetusel toimub Kohtla-Järvel Järve gümnaasiumis esimene venekeelne noorteparlament, mis loodab kokku tuua 60 keskkooliõpilast Ida-Virumaalt, Tallinnast ja mujaltki.


Korraldajate Mari Tiiduse ja Violetta Mertinsi sõnul ei ole reedel algava noorteparlamendi korraldamises midagi uut, sest noorteühendus Tegusad Eesti Noored (TEN) on neid korraldanud juba 2001. aastast alates, nädalavahetusel toimuv oleks juba 19. selline üritus.

Kohtla-Järve parlamendi teeb eriliseks asjaolu, et see on esimene kord, kui suhtluskeeleks valitakse mitte eesti või inglise, vaid vene keel.

Tiidus põhjendas otsust vajadusega kaasata vene noori tegevustesse, mis neile seni raskesti kättesaadavad on olnud.

«Noorteparlament ärgitab mõtlema ühiskonnas toimuva üle, märkama probleeme ja leidma neile lahendusi,» ütles ta. «Noored teevad palju grupitööd, saavad esinemiskogemuse, leiavad uusi tutvusi ja mis peaasi veedavad kasuliku nädalavahetuse.»

Tiidus lisas, et ühenduse üritustel on varemgi vene koolide õpilasi käinud, aga keelebarjääri kardetakse rohkem, kui on põhjust.

«Nii et me siin mõtlesime: kui Muhamed mäe juurde ei tule, siis me viime mäe ise kohale,» ütles ta.

Noorte kinnitusel on venekeelse parlamendi korraldamise idee neil olnud juba mitu aastat, kuid seni on asi jäänud vene keelt oskavate rühmajuhtide puudumise taha.

Noorteparlamendi president Mertins ütles, et TEN-is on oma süsteem rühmajuhtide koolitamiseks.

«Noored, kes tulevad parlamendile osalejana, võivad võtta järk-järgult aina suuremaid väljakutseid, alustades parlamenti kajastavate ajakirjanike meeskonnast, lõpetades rühmajuhi või isegi presidendiga,» lisas ta. «Seni on rühmajuhi pädevusega noortel nappinud vene keele oskust, kuid sel aastal leidsime, et kriitiliselt vajalik arv inimesi on olemas ja otsustasime idee ellu viia.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles