Kümme soovitust, mida ma oma 18-aastasele minale kooli lõppedes annaksin

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kaksteist aastat kooliõpinguid seljataga ja järsku ei oota sind enam keegi tuttavast uksest sisse astuma. Kooliaeg on nüüd seljataga ja kõik uus ootab ees. Ükskõik, kas otsustad pärast keskkooli edasi õppima minna, aja maha võtta või tööle hakata, siis siin on mõned soovitused.

Võta omale eeskujuks inimesed, kes on juba kuskile jõudnud! Ära võrdle ennast teiste eakaaslastega. Kõik inimesed on erinevad ja erilised, sa ei ole halvem kui teised.

Pane iga kuu kõrvale vähemalt 10 eurot või rohkem. Kui sa juba ei ole alustanud säästmisega, siis tee seda nüüd. Ülikooliaastatel on enamikul noortest pigem väiksem tudengieelarve, mille kõrvalt justkui ei saagi säästa. Proovi seda siiski, pärast kolme-nelja aastat oled kogunud kenakese summa, mille eest näiteks ülikooli lõpus teenitud puhkusereisile minna. 

Unista suurelt! Terve maailm on sulle avatud. Kui sul ei ole unistusi, siis ei saa need täituda.

Ütle rohkematele asjadele jah! Uued asjad tekitavad hirmu ja alati on kergem keelduda, mitte proovida ja sisestada endale, et ma ei saa sellega hakkama. Tegelikult toimub kasvamine läbi eneseületuse ja olen kindel, et mõtled hiljem, et see ei olnudki nii hull.

Õpi ebaõnnestuma! Need kogemused õpetavad ja kasvatavad kõige rohkem. Keegi ei ole siia ilma sündinud täiuslikuna.

Loo kontakte! Ole sõbralik ja avatud suhtleja. Sa ei tea kunagi, millal sa mõne inimesega uuesti kohtud ja temast võib sulle palju kasu olla. Mõtle kaks korda enne kui kellelegi midagi halvasti ütled või üleolevalt käituda otsustad.

Kogu töökogemust juba ülikooli kõrvalt. Paku ennast erialaspetsialistidele tasuta praktikale või teeni taskuraha väiksemate tööampsudega, aga sisene tööturule kohe.

Ära hoia paaniliselt kinni inimestest, kes sind end halvasti tundma panevad. Lase lahti inimestest, kes tekitavad sinus pidevalt negatiivseid emotsioone. Südames sa tead, et nad ei hooli.

Õpi seda, mis sulle huvi pakub, aga leia võimalus, et see sulle hiljem raha ka sisse tooks.

Sa ei ole su töö! Ära unusta, et amet ei defineeri sind inimesena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles