Keskerakonna esindaja saab taas Tallinna valimiskomisjoni ainsaks poliitliikmeks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Hiie tänavu märtsis teel Keskerakonna juhatuse koosolekule.
Andres Hiie tänavu märtsis teel Keskerakonna juhatuse koosolekule. Foto: Alar Truu / Õhtuleht

Tallinna linnavolikogu nimetab täna aasta lõpuni ametisse linna valimiskomisjoni, kuhu kuulub ainsa poliitliikmena linnas ainuvõimu omava Keskerakonna esindaja. Valimiskomisjoni esimehe, linnasekretär Toomas Sepa selgitusel vajab komisjon oma töös ka erakondlikku vaatenurka.

Tallinna linna praeguse, 2012. aastal moodustatud valimiskomisjoni volitused lõpevad 31. mail, kuid kuna uuest aastast tuleb linnakomisjoni suurust ja koosseisu riigikogus hiljuti vastu võetud seadusemuudatuste kohaselt nagunii muuta, soovib linnavalitsus, et nii kaua jätkaks valimiskomisjon senises koosseisus.

13-liikmelist komisjoni juhib ametikoha järgselt linnasekretär Toomas Sepp ning sinna kuuluvad volikogu kantselei juht, linna infotehnoloogia teenistuse direktor, õigusteenistuse peaspetsialist ja linnaosavalitsuste haldussekretärid. Lisaks neile kuulub valimisi ette valmistavasse ja korraldavasse komisjoni ka Keskerakonna büroo nõunik Andres Hiie.

Tallinnas võimul oleva erakonna esindaja määramine valimiskomisjoni tekitab hämmingut linna opositsioonierakondade poliitikutes. Näiteks Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna piirkonna esimees Siim Kiisler nimetas seda uskumatuks jultumuseks, millel ei saa tema hinnangul olla muud selgitust, kui plaan muuta valimiskomisjoni otsuseid Keskerakonnale soodsamaks.

Linnasekretär Sepp ütles Kiisleri kahtlustele vastuseks, et linna valimiskomisjon on nii professionaalne, et mingist mõjutamisest ei saa juttu olla. Ta meenutas ka, et Hiie on valimiskomisjonis üks 13 liikmest.

Kuid miks peaks poliitliige valimiskomisjoni üldse kuuluma? Sepp ütles, et komisjonil on oma töös vaja ka erakondlikku vaadet. «Kui me valimisprotseduure teeme ja erakondadega suhtleme, millised tähtajad anda näiteks kandidaatide esitamiseks või missuguseid dokumente me nõuame, siis on hea, kui keegi vaatab asju ka oma vaatevinklist,» rääkis ta ja lisas, et Keskerakonna esindaja on komisjoni oma kogemusega aidanud küll.

«Võib alati küsida, miks see erakond ja miks teisi ei ole, aga me ei saa valimiskomisjoni, mis tegelikult peab tegema professionaalseid protseduure, muuta poliitikute koguks,» märkis Sepp, kelle sõnul pole Eesti halduskultuur veel nii kõrge.

Ta lisas, et sel aastal linna valimiskomisjon suurt sisulist tööd järgmiste kohalike valimiste ettevalmistamisel ei tee. «Kogu tööraskus läheb ikkagi järgmisse aastasse, kui me oleme juba uue komisjoniga,» ütles Sepp.

Valimisseaduste kohaselt peab linna valimiskomisjon Tallinnas ette valmistama ja korraldama volikogu, riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimisi ning rahvahääletusi. Komisjon teeb kindlaks hääletamistulemused, juhendab jaoskonnakomisjone ja teeb nende tegevuse üle järelevalvet, samuti teeb komisjon otsuseid linnavolikogu liikmete volituste küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles