Piip ja Tuut hakkavad «Hamletit» mängima

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piip ja Tuut
Piip ja Tuut Foto: Teatri- ja Mängumaja Piip ja Tuut

Eesti kultuuri ja teatrirahvast on kohutanud uudis, et klounipaar Piip ja Tuut on asunud surematut ja aegumatut Shakespeare klassikateost omamoodi tõlgendama.

Siiani on teater lavastanud enamjaolt rõõmsameelseid algupärandeid, lood on kokku kirjutanud, lavastanud ning  ette mänginud näitlejad Toomas Tross ja Haide Männamäe, tegu on olnud kogu perele mõeldud humoorikate ja üdini positiivsete ning õpetlike lavastustega.

Seekord on mindud üle piiri. Läti lavastaja Lauris Gundarsi käe all valmiv Shakespeare «Hamlet» seab kahtluse alla klassiku teose tõsiduse. Osad meedia- ja kultuuriuudiste kanalid ning portaalid on juba viisakalt keeldunud kajastamast sellist hulljulget ettevõtmist. Mõnel pool kardetakse, et sellisel tõlgendamisel naeruvääristatakse maailma klassika tippteost.

Arvatakse, et tegu võib olla ühe keskaegse ilminguga, et «narrid ei ripu võllas» ja «narrid võivad kõike».  On oht, et Piibu-Tuudu käsitlus noortele suunatud lavastuses võib kahjustada nii Eesti teatri, Shakespeare aga ka kogu Eesti riigi huve ja mainet.

«Jah, me ajame julgelt oma asja, ja kui ka meie tegevus ära keelatakse nö. tuleb  tsensor, oleme selleks valmistunud. Meid ei peata enam miski, meil lihtsalt pole enam midagi kaotada, oleme juba viis aastat oma rida ajanud, meil on oma publik, keda kaitseme viimse veretilgani, noored leiavad meie majas alati valgust, varju ja söögipoolist. Võibolla oleme asunud libedale teele aga meie eesmärk on üllas – puhastus läbi naeru ja positiivsete emotsioonide... nagu vanasti, kuninglikes õukondades kombeks oli. «Hamlet» on parim vahend meie jaoks olulise väljendamiseks.

Kuigi etendus pole karvavõrdki poliitiline, oleme seda meelt, et ka noored peavad saama teada, et «miskit on mäda siin Taani riigis» ja leidma vastuse kuulsale küsimusele - «olla või mitte olla». Loodan väga, et meil piletimüüki ära ei keelata. Igal juhul luban, et etendus toimub kasvõi range teatrirežiimi suletud uste taga ja salaja. Vähemalt nendele, kes on tänaseks juba piletid soetanud. Küll me midagi välja mõtleme!» lubab Marek Demjanov, Piip ja Tuut teatri juht ja produtsent.

Esietendus juba sel nädalavahetusel, 22.mail kell 19.00 Piip ja Tuut Mängumajas. Mais, juunis ja augustis mängitakse lavastust kokku 20 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles