Rut Bryki võlumaailm

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rut Bryk «Puu» (1978-80)
Rut Bryk «Puu» (1978-80) Foto: Ari Karttunen/EMMA

Soome moodsa kunsti muuseumis EMMA avati Soome sõjajärgse kunstimaailma ühe tähtsama kunstniku, tuntud keraamiku ja keraamikakunsti uuendaja Rut Bryki (1916–1999) 100. sünniaastapäevale pühendatud ulatuslik, enam kui 200 teosest koosnev näitus.

Näitus on jätk soome modernse kujutava kunsti ja disaini klassikute loomingut esitlevale sarjale, mille raames on juba toimunud selliste suurnimede nagu Tapio Wirkkala, Birger Kaipiaineni, Lars-Gunnar Nordströmi ja Anitra Lucanderi näitused. Näituse kuraator on Harri Kalha ja patroon Soome Vabariigi presidendi abikaasa Jenni Haukio.

«Võlulaegas» on Soome kunstimaailmas märgilise tähendusega, sest lõhub piire, mida aeg-ajalt kunstiliikide vahele ehitatakse. «Rut oli küll modernne kunstnik, kuid tema töömaterjaliks oli keraamika. Eelarvamusteta materjaliesteetika vastas Soome sõjajärgse ülesehituse ideaalidele. Rut alustas savipoeesia loomisega 1940. aastatel, kuigi polnud keraamikat kunagi õppinud, sest oli hoopis koolitatud graafik. Tema loomingus on silmipimestavat kolorismi, aga ka arhitektuurilisi jooni, volüümi ja pinnastruktuuri dünaamikat, vanemas eas sai temast tõeline valguse skulptor,» rääkis kuraator Kalha intervjuus Postimehele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles