14 ühiskonnategelast tahavad Jõksi presidendiks: riigipea ei saa olla tagatubade projekt (7)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Jaanus Lensment

14 ühiskonnategelast tegid täna pöördumise, kus leidsid, et Eesti järgmiseks presidendiks võiks saada endine õiguskantsler ja praegune vandeadvokaat Allar Jõks.

Jõks annab täna kell 14 pressikonverentsi, kus suure tõenäosusega teatab, et on valmis presidendiks kandideerima.

Andrei Sõritsa, Annika Uudelepp, Jaan Pillesaar, Joel Volkov, Jüri Käo, Jüri Saar, Mall Hellam, Mihhail Lotman, Peeter Volkonski, Raivo Vare, Rein Einasto, Teet Reedi, Terje Kross ja Tiit Ojasoo märkisid pöördumises, et Eestis on mitmeid väärikaid inimesi, keda riigipea ametisse kaaluda, kuid nende meelest on neist parim Allar Jõks.

Nende sõnul on Eesti riigi eesotsas olnud tublid juhid, Eestil on läinud hästi ja selles on oma roll nii poliitikutel, ettevõtjatel, kultuuritegelastel, ametnikel kui kõigil Eestimaa inimestel. «Meil on olnud riigina ja selle riigi kodanikena erinevaid eesmärke ja sihte ja sellest tulenevalt ka erinevaid ootusi meie riigi juhtimisele. Täna näeme selgelt, et kasvanud on ootused riigipea rollile ühiskonna liitjana,» kirjutasid pöördumisele allakirjutanud.

Seepärast ei saa riigipea olla nende sõnul pelgalt ühe erakonna lemmik. «Riigipea ei saa olla tagatubade projekt. Ta peab olema suveräänse ja vaba Eesti liider, kel on ühiskonnas laiapõhjaline toetus ning soov ja võime inimesi ühendada. Ta peab olema seda võimet ka tõestanud. Sildistamine ja oponentide alandamine peab jääma minevikku. Kõigil on ja peab olema võimalus ühiskonnas osaleda ja kaasa rääkida. Oleme väike riik ja iga inimene on tähtis,» märkisid nad.

Pöördumise kohaselt on Allar Jõks näidanud oma suveräänse ja iseseisva mõtlemise ja tegutsemisega selgroogu ühiskondlikes debattides. «Tal on julgust avada tundlikke teemasid. Eesti president peab kaitsma põhiseadust, ühendama rahvast ja olema õiglane. Allar Jõks on seda teinud nii kohtunikuna, õiguskantslerina kui ka hiljem advokaadina töötades,» kirjutasid pöördumisele allakirjutanud.

Ühtlasi kutsusid nad riigikogus esindatud erakondi Jõksi kandidatuuri toetama. «Eesti on alati võitnud ausas konkurentsis. Iseloomustagu see ka käimasolevaid kampaaniad ja tulevase riigipea isikut,» lisasid nad ja ühinesid seisukohaga Jõksi tänavu jaanuaris Postimehes ilmunud arvamusloost, mille kohaselt saab valitava presidendi väljakutseks ühendada kaht vastandlikku pilti unistuste Eestist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles