Lang kahtleb Jõksi välis- ja kaitsepoliitika alases kompetentsuses (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Jaanus Lensment

Reformierakonna juhatusse kuuluv Rein Lang on endise õiguskantsleri ja praeguse vandeadvokaadi Allar Jõksi võimaliku presidendiks kandideerimise suhtes kriitiline, kaheldes muu hulgas tema välis- ja kaitsepoliitika alases kompetentsuses.

Langi sõnul on Reformierakond selgelt öelnud, et partei tahab näha presidenti, kelle kompetentsi kuuluks justnimelt välis- ja julgeolekupoliitika. Tema sõnul on see kõige olulisem, arvestades nii ajastut, kus me elame, kui ka kehtivat põhiseadust, vahendas ERRi portaal Vikerraadio uudiseid.

«Eesti Vabariigi president esindab Eesti Vabariiki välissuhtlemises ja on riigikaitse kõrgem juht, nii on must valgel kirjas. Mina nüüd ei oska küll öelda, milline võiks olla Allar Jõksi viimase kahe aasta jooksul omandatud kompetents selles vallas,» ütles Lang.

Jõks annab täna kell 14 pressikonverentsi, kus teatab suure tõenäosusega valmisolekust kandideerida Eesti presidendiks.

Jõksi toetuseks tegid täna avaliku pöördumise 14 ühiskonnategelast, kes märkisid, et riigipea ei saa olla pelgalt ühe erakonna lemmik ega tagatubade projekt. Nende sõnul peab president olema suveräänse ja vaba Eesti liider, kel on ühiskonnas laiapõhjaline toetus ning soov ja võime inimesi ühendada.

«Ta peab olema seda võimet ka tõestanud. Sildistamine ja oponentide alandamine peab jääma minevikku. Kõigil on ja peab olema võimalus ühiskonnas osaleda ja kaasa rääkida. Oleme väike riik ja iga inimene on tähtis,» kirjutasid Andrei Sõritsa, Annika Uudelepp, Jaan Pillesaar, Joel Volkov, Jüri Käo, Jüri Saar, Mall Hellam, Mihhail Lotman, Peeter Volkonski, Raivo Vare, Rein Einasto, Teet Reedi, Terje Kross ja Tiit Ojasoo.

Nende hinnangul on Jõks näidanud oma suveräänse ja iseseisva mõtlemise ja tegutsemisega selgroogu ühiskondlikes debattides. «Tal on julgust avada tundlikke teemasid. Eesti president peab kaitsma põhiseadust, ühendama rahvast ja olema õiglane. Allar Jõks on seda teinud nii kohtunikuna, õiguskantslerina kui ka hiljem advokaadina töötades,» märkisid pöördumisele allakirjutanud, kes ühtlasi kutsusid riigikogus esindatud erakondi Jõksi kandidatuuri toetama.

Parlamendis toimub presidendivalimiste esimene voor 30. augustil.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles