Iga kaheksas eelistaks õigusemõistmisel omakohut

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaklus. Foto on illustreeriv.
Kaklus. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Riigikohtu tellitud värske uuringu kohaselt üritaks iga kaheksas inimene ise vastasega arved klaarida, kui tema õigusi on rikutud.

Võrreldes 2007. aastaga on otse kohtusse pöördujate arv viie protsendi võrra langenud. Samal ajal on rohkem kohtuskäimisest loobujaid ja neid, kes sooviksid ise arveid klaarida.

Mehed on omavoliks valmis naistest sagedamini - vastavalt 16 ja 9 protsenti. Samuti on omavoliliseks arvete klaarimiseks keskmisest sagedamini valmis noored vanuses 15-19 aastat ja Ida-Eesti elanikud - vastavalt 23 ja 21 protsenti.

Eri piirkondade tulemuste võrdlusest selgub, et neid, kes soovivad ise oma arveid klaarida, on kõige rohkem Ida-Virumaal. Teisest küljest on seal enam ka neid, kes pöörduksid otse kohtusse.

Pooled vastanuist üritaks siiski esmalt leida kohtuvälist lahendit ning kui see ei õnnestu, siis pöörduksid nad kohtusse. 16 protsenti seevastu loobuks kohtusse pöördumisest, kui neil ei õnnestuks kohtuvälist lahendit leida. Vaid üheksa protsenti pöörduks otse kohtusse.

Otse kohtusse on eestlastest sagedamini valmis pöörduma mitte-eestlased.

Kohtusse pöördumisest loobuksid sagedamini pigem keskealised ja vanemad inimesed alates 40. eluaastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles