Äripargi tornhoone keskele rajatakse talveaed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Salto Arhitektid

Täna, 23. mail selgus Tartu sissesõidule rajatava põllumajandus- ning metsandusettevõtteid koondava äripargi Roheline Park arhitektuurikonkursi võidutöö, mille autoriks on arhitektuuribüroo Salto Arhitektid.

Rohelist Parki arendava Cesana Grupp AS-i juhatuse liikme Tauri Sokki sõnul olid Salto Arhitektid kõige kompaktsemalt lahendanud kogu pargi kontseptsiooni läbi pargi keskmesse planeeritud kõrghoone.

„Kuna meie eesmärgiks ei ole rajada vaid äriettevõtetele suunatud büroohooneid, vaid ka Baltimaade suurim roheala, mida saab külastada terve perega, jäi Salto Arhitektide lahendus koheselt silma. Nende ideekavandil on 16-korruselise kõrghoone keskmesse planeeritud läbi mitme korruse kõrguv talveaed, mis ei ole ainulaadne ainult Eestis, vaid ka meie naaberriikides,“ selgitas Sokk ning lisas, et konkursitööde hindamisel peeti silmas nii lahenduse võimet väärtustada keskkonda, arhitektuurset kvaliteeti ja selle uuenduslikkust ning funktsionaalsust kui ka vastavust detailplaneeringule ning tellija vajadustele.

Salto Arhitektide arhitekti Ralf Lõokese sõnul sündis ideekavand „Nimetu“ konkursi lähteülesandest, kus tellijal oli kirja pandud selge äripargi kontseptsioon. „Lähteülesanne oli niivõrd põhjalik, et meil jäi üle vaid mõtted arhitektuursete lahenditega kokku panna. Näiteks see, et tellijal oli soov eksponeerida põllimajandustehnikat, mille lahendasime ekspositsiooniväljakutega pargi puiesteel kui ka talveaia lisamine tornhoone keskele, mis on ootamatu situatsioon ning tõmbab pargile tähelepanu,“ kirjeldas Lõoke. Tema sõnul talveaia loomine kõrgustesse ei erine kuidagi sellest, kui teha seda hoone esimesele korrusele. „Tegemist on täiesti eraldiseisva ökosüsteemiga, kus mullakiht on ikka sama paks nagu seda maapeale tehes. Ainuke vahe on see, et talveaia loomiseks tuleb kasutada kraanasid,“ lausus Lõoke ning lisas, et kuigi võit on rõõmustav, siis suurem töö kavandi kallal alles algab, kestes kuni  kompleksi valmimiseni.

Rohelise äripargi eesmärgiks on koondada Tartu linnapiirile põllumajanduse- ja metsanduse äri- ja kompetentsikeskus, mis aitab kaasa valdkonna arengule ja konkurentsivõime kasvule. Fr.R Kreutzwaldi 66 asuvale 65 268 ruutmeetri suurusele krundile rajatakse büroo, kaubandus- ja teenindushooned ning rohke rohelusega aianduskeskus. „Kerkiv äripark on suunitletud eelkõige ettevõtetele, kes hindavad kõrgelt rohelist mõttelaadi ning eelistavad töökeskkonna puhul kompaktset asukohta ning vaheldusrikast atmosfääri,“ kirjeldas Sokk.

Rohelise Pargi arhitektuurikonkursile laekus 6 ideekavandit. Võistlustööd esitasid Peeter Pere Arhitektid OÜ, Alver Arhitektid OÜ, Arhitektuuriklubi OÜ, Design Policy Department OÜ, Kuuarhitektid OÜ ning Salto Arhitektid OÜ. Kõik arhitektuurikonkursil osalenud tööde autorid said osalemise eest võrdse tasu.

Konkursi žüriisse kuulusid Tiit Sild (arhitekt), Andres Ojari (arhitekt, Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna professor, Eesti Arhitektide Liidu liige), Andres Kadarik (arhitekt, Eesti Arhitektide Liidu liige), Raul Jeets (Cesana Grupp AS juhatuse liige), Tauri Sokk (Cesana Grupp AS juhatuse liige).

Ehitustöödega alustatakse käesoleva aasta juulikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles