Üleujutused tungisid Austraalia suurlinna

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetase Brisbane´is jätkab tõusmist.
Veetase Brisbane´is jätkab tõusmist. Foto: SCANPIX

Austraalia idaosa laastavad tulvad tungisid täna Austraalia suuruselt kolmandasse linna Brisbane’i, tekitades tulvade eest pagema sunnitud elanikes paanikat.

Veetase kahe miljoni elanikuga linna läbivas jões tõusis tunni aja jooksul koguni pooleteise meetri võrra, muutes mudalaineid liivakottidega tõrjuda üritanud inimeste töö mõttetuks.

Ekspertide hinnangul ületab jõe veetase peagi 1974. aastal ligi viie ja poole meetrini kerkinud rekordtaseme. Viimati nähti Brisbane’is nii ränki üleujutusi 19. sajandi lõpus.

Brisbane´i võimud teatasid, et madalamates osades asuvaid tuhandeid kodusid ähvardab tulvavete alla jäämine. Pessimistlike ennustuste kohaselt on selliseid kodusid ja ettevõtteid koguni 30 000, kirjutas Guardian.

«Meie ukselävel on väga tõsine looduskatastroof ja ma peame tegema koostööd,» lausus Queenslandi osariigi peaminister Anna Bligh uudistevõrgu AFP vahendusel ja palus pakkuda peavarju nendele inimestele, kes on sunnitud oma kodudest põgenema.

«Queenslandis valitseb sünge ja lootusetu olukord,» möönis Bligh, lisades, et üle ujutatud alade elanikud seisavad silmitsi lähiajaloo ühe suurema ohuga.

Novembrist alates on üleujutused nõudnud 21 inimelu, eile nõudsid Toowoomba linna uhtunud kahe meetri kõrgused mudalained vähemalt kümme inimelu, ohvritest viis olid lapsed.

Pealtnägijate sõnul pillutasid mussoonvihmadest jõudu ammutanud tulvad 600 meetrit merepiirist kõrgemal asuvas linnas autosid nagu mänguasju, rebisid juurtega välja puid ning tekitasid tõsiseid kahjustusi sealsetele hoonetele.

Teadmata kadunud on aga 78 inimest ning rahva poole pöördunud peaminister Julia Gillard palus rahval valmistuda uuteks võimalikeks surmajuhtumiteks.

Austraalia meteoroloogid on hoiatanud, et sademeterohkest suvest tingitud uputuste tõttu ei suuda pinnas rohkem vett enam imada. Kui tavaliste üleujutuste puhul saavad hüdroloogid välja arvutad  täpse aja, mil tulvad saavutavad oma rekordtaseme, siis nädalaid kestnud mussoonvihmade ja äikesetormide tõttu tekkinud eriolukorras pole võimalik seda teha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles