Ansip: kas maksud peaks tulema ufode käest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Priit Simson.

Peaminister Andrus Ansip soovis täna riigikogu liikmetelt teada, kust peaks Eesti riigi maksud tulema – kas riigi elanike või näiteks UFOde või mõne teise planeedi asukate käest.

Keskerakondlane Marika Tuus soovis peaministrilt teada, miks valitsus kurnab oma inimesi, sest maksud on väga suured ja maks tuleb nimelt rahva taskust. Tuus tõi näiteks, et elektriaktsiis kodutarbijale on meil viis korda kallim Euroopa miinimumnõuetest ja äritarbijale üheksa korda kallim ning toasooja hind on nelja kütteperioodiga tõusnud kaks ja pool korda.

«Aga mulle tundub, et valitsus nagu vaatabki rahumeeli seda hinnakasvu, sest käibemaks ju tuleb ja teie saate jälle öelda aasta lõpus, et näete, laekus üle miljardi rohkem maksu,» rõhutas Tuus.

Ansip soovis aga omakorda teada, kellelt siis tuleks makse koguda.

«Nimetage mulle riik, kus makse korjatakse näiteks ufode käest või mõne teise planeedi asukate käest?» tahtis ta teada. «Ma arvan, et isegi kui te pingutate väga-väga, ei suuda te niisugust riiki nimetada. Makse kogutakse ikkagi rahva ja ettevõtete käest.»

Ansipi sõnul kogutakse makse selleks, et täita riigi ülesandeid, mida pole ilma rahata võimalik täita.

Lisaks tõstis Ansip esile, et numbreid on alati võimalik kontekstist välja rebida ja nende toel mingeid väiteid üles ehitada. Ta ütles, et küsija mainis, et elektriaktsiis Eestis ületab Euroopa Liidu miinimummäära mitmekordselt.

«Aga võrrelge seda aktsiisi Euroopa Liidus kehtivate aktsiisimääradega ja te näete, et Eesti elekter on suhteliselt tagasihoidlikult aktsiisiga maksustatud,» selgitas Ansip.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles