Tänavale jäänud tüvejuppidest võivad saada skulptuurid (4)

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tavaliselt langetatakse suuri puid maapinnast mõnekümne sentimeetri kõrguselt, siis Uuel tänaval jäid esialgu püsti umbes kahe meetri kõrgused tüükad.
Kui tavaliselt langetatakse suuri puid maapinnast mõnekümne sentimeetri kõrguselt, siis Uuel tänaval jäid esialgu püsti umbes kahe meetri kõrgused tüükad. Foto: Marko Saarm

​Eile Viljandis Uuel tänaval mahasaetud ebatsuugade allee ei pruugi esialgu siiski täielikult minevikku kaduda, sest viimasel hetkel otsustati tüvedest paari meetri kõrgused köndid alles jätta. Kui kõik laabub esmase idee kohaselt, saavad neist peagi skulptuurid.

Mõte kujundada võimsate ebatsuugade tüvedest kunstiteosed läks kuluaarivestlustes ringlema juba paarkümmend aastat tagasi, mil esimest korda allee saatuse üle debateeriti. Teiste seas on sellise ideega esinenud ettevõtja ja endine Viljandi linnavalitsuse liige Tauno Tuula, kes pidas samal tänaval Anttila postifirma kontorit.

Aastate eest toimiti samamoodi järveäärse Vesiflirdi allee äärest maha võetud puudega.

Viimastel päevadel, mil okstest lagedaks laasitud puud pakkusid Uuel tänaval liikujatele erilist vaatepilti, hakkasid viljandlased sotsiaalvõrgustikus Facebook taas fantaseerima selle üle, mismoodi jäänukeid võiks linnakujunduselementidena ära kasutada. Sestap soostusidki arboristid eile targu tüvejupid püsti jätma.

Abilinnapea Kalvi Märtini sõnul otsustas linnavalitsus pärast mõningast kaalumist kodanikualgatusele võimaluse anda. «Ma ei tahaks praegu ühtegi nime idee autorina esile tõsta, sest koalitsiooninõukogu koosolekul võttis sõna mitu inimest, kelle poole olevat linlased sellekohase ettepanekuga pöördunud. Kuulasime nad ära ja leidsime, et võime uue nädalani aja maha võtta küll. Vaatame, kas asjast saab asja,» selgitas ta.

Märtini sõnul sõltub puuskulptuuride allee sünd nüüd suuresti sellest, kuivõrd konkreetseks suudetakse idee lõpuks voolida. «Ma ei ütle, et linn ei tahaks ise sellele kaasa aidata, aga et tegu on nii-öelda alt üles tulnud pakkumisega, tahaksime kuulda selgeid mõtteid, kuidas edasi tegutseda,» rääkis ta. Ühtlasi andis abimeer mõista, et kui plaan peaks mingil põhjusel lörri minema, võetakse köndid siiski täielikult maha.

Aprillis linnalt 111 euro eest allee raieõiguse ostnud osaühingu Arborist esindaja Arvi Koitve andis eile linnavalitsusele kinnituse, et kui tüvedele otsustatakse tõepoolest praeguses asukohas kunstiteostena uus elu anda, siis tema on sellega rahul ega nõua lepingutingimuste muutmist.

1930. aastatel Uuele tänavale istutatud ebatsuugade allee võeti maha, sest kõrged puud olid aja jooksul kaotanud hea väljanägemise ning heitsid tormiste või sajuste ilmade korral alla ohtlikult raskeid oksi. Allee kaotamisele andis ennetavalt oma heakskiidu ka Eesti arboristide ühingu koostatud hinnang.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles