Lumi neelab magistraalteed enda alla

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suur osa Tallinna kõrvaltänavaid on juba ammu üherealiseks ja –suunaliseks muutunud, magistraalteede seisukord on aga erinev.


Tartu maantee algusest bussijaama poole sõites hakkab tee ootamatult kitsenema ning peaaegu terve sõidurada kaob lumehunnikute alla. Tartu maanteelt Majaka tänavale kulgev Lasnamäe tänav on samuti üherealiseks muutunud. See on ilmselt üks väheseid kohti, kus lumi sõitjatele probleeme ei tekita, sest lume alla jäänud rada kasutatakse valdavalt parkimiseks.

Majaka tänava linna siseneval suunal sai veel hiljuti sõita ainult trammiteel. Nüüd on seal aga kõva töö ära tehtud ning see sõidusuund kuni kõnnitee äärekivini puhtaks tehtud. Linnast väljuv suund kipub kohati aga nii pikemaks ajaks pargitud autode kui neid ümbritsevate hangede tõttu ahenema. Mitmes kohas läheb tee nii kitsaks, et tramm ja auto kõrvuti sõitma ei mahu. Ka Peterburi teel lõikab lumi äärmist sõidurada tublisti kitsamaks.

Kõige masendavam on olukord Vabaduse puiestee linna siseneval suunal. Kuni Hiiu tänavani on kaks sõidurada puhtad, siis kaob ootamatult üks ära. Tükk maad edasi, Nurme tänava nurga juures muutub tee pooleteistrealiseks. Alles Valdeku tänavast linna poole on tee korralikult puhas. See teekitsus võib hommikuse töölesõidu paarkümmend minutit pikemaks muuta.

Lumevallid muudavad üsna kitsaks ka Pärnu maantee Järve selverist Nõmme poole üsna kitsaks. Raudteeülesõidu ja Nõmme keskuse vahel kaob üks sõidurada ootamatult ära ja ilmub mõne aja pärast sama ootamatult hangede varjust jälle nähtavale.

Ehitajate tee ja Keskuse tänava nurgal moodustub ülekäiguraja juurde lumekihiga kaetud nurk, mille ilmataat kivikõvaks külmutanud. Lumehang lõikab jõhkralt esimesele sõidurajale sisse ning varitseb seal hajameelset autojuhti.

Õismäe ringi on lumevallid nii kitsaks muutunud, et tavaoludes saavad trollid seal sõita. Aga näiteks eile hommikul oli keegi tarkpea sinna oma auto parkinud ning sellest mööda sõitmiseks jäid trollidel sarved lühikeseks, sest kontaktliini all laiuvad hanged. Nii tekkiski hommikuse tipptunni ajal Õismäe trolliliikluses ligi pooletunnine seisak. Samamoodi muutub trolliliinide alune kitsaks ka Mustamäe teel ja Sõle tänaval.

Ka tiheda liiklusega Tehnika tänava on teeäärsed vallid üsna kitsaks muutnud. Selle eest on kogu lumi ära veetud Tehnika tänavaga paralleelse Koidu tänava ligi kilomeetriselt lõigult.

Samal ajal on üks sõidurada kadunud veel sellistes tiheda liiklusega kohtades nagu Ahtri tänav või Rävala puiestee. Ka Pronksi tänava lõik Narva maanteest Gonsiori tänavani on lume tõttu kitsas ning muudab tipptundide ajal liikluse väga aeglaseks. Õnneks on Pronksi tänaval aga puhtaks tehtud koolibussi peatus. Möödunud aasta viimastel koolipäevadel pidid bussist maha tulevad lapsed seal üle suure lumevalli ronima.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles