Umbusaldusavaldus tabas Valga linnapead ootamatult

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga raekoda, kus linnavolikogu istungeid peab.
Valga raekoda, kus linnavolikogu istungeid peab. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänasel Valga linnavolikogu istungil andis volikogu liige Igor Jallai esimees Ivar Undile üle umbusaldusavalduse linnapea Kalev Härgi tegevuse suhtes. Avaldus tuleb arutusele lähiajal erakorralisel istungil.

Umbusaldusavaldusele on alla kirjutanud seitse volikogu liiget: Igor Jallai, Ilmar Tõlner, Julia Belova, Alar Nääme, Valentina Melehhova, Gleb Sljusartšuk ja Jüri Konrad.

Linnapeale heidetakse ette autokraatset, üleolevat suhtumist volikogu liikmete ettepanekutesse. Peamise umbusalduse põhjusena tuuakse välja linnavolikokku esitatud eelnõu «Valga Priimetsa kooli asukoha muutmine ja linnale vara omandamine» ja sellest tulenevad tegevused, millega allakirjutanud päri pole.

Seoses mainitud eelnõuga heidetakse Härgile ette ärikinnisvara omandamist kokkuleppe alusel ja linna eelarveraha mittesihipärast kasutamist. Umbusaldusele allakirjutanud on hämmingus, et linnavalitsus eesotsas linnapeaga on veendunud, et Priimetsa kool tuleb kolida Vabaduse tänavale pigem elavdamaks kesklinna elukeskkonda, mitte parandamaks õpikeskkonda.

«Kool on plaanitud suurima liikluskoormusega tänavaristmikule, saja aasta vanustesse hoonetesse. Kompleksi väljaehitamine läheb arvatavalt miljon eurot kallimaks, kui praeguses asukohas kooli renoveerimine. Kesklinna puhul lisanduvad linna eelarvesse lisakulud, millest praegu on teada spordisaali ehitus, eeldatavasti on vajalikud liikluskorralduse muudatused,» võib lugeda umbusaldusavaldusest.

Lisatud oli veel kooli hoolekogu nelja liikme ja 184 allkirjaga lastevanemate pöördumine, kes toetavad Priimetsa kooli asukohana praegust kohta.

Linnapea Kalev Härgi sõnul oli avaldus ootamatu, samas oli teada, et kooli asupaiga suhtes ollakse eri meelt.  «Avaldus kubises faktivigadest. Kõik toodud arvud ei vasta tõele, hinnavahed pole nii suured. Ja ka see pole õige, et õpikeskkond ei saa paremaks, kui kool kesklinna tuua. Pigem ikka saab ja pealegi muutub linnaruum komplekssemaks ja tõhusamaks,» kinnitas linnapea .

Tema sõnul pole õige seegi, et linnavalitsus petab välja euroraha. «Küsime täna volikogult luba, mis määrani võime oma taotluse esitada. Loodan, et volikogu teeb täna targa otsuse ja Priimetsa kool saab olema kesklinnas, kus viimased 90 aastat on kool asunud,» sõnas Härk volikogu istungi vaheajal, mida nõudsid enne kooli asukoha eelnõu hääletamist Keskerakonna fraktsiooni liikmed.

Linnapea sõnul remonditakse koolihoone korralikult ära, tehakse see turvaliseks, tekitatakse sinna siseõu. «Tänu sellele on võimalik ehitada uus spordihoone, mis mõeldud eelkõige Priimetsa koolile, kuid ka linna spordiklubidele,» rõhutas ta.

Härgi arvates on umbusaldusavaldus esitatud pigem tähelepanu võitmiseks ja surve avaldamiseks, et seda otsust ei tehtaks. «Peame hakkama rohkem mõtlema, kuidas linna kakskeelset kogukonda liita.»

Volikogu eilsel istungil otsustati siiski määrata Priimetsa kooli asukohaks 1. septembrist 2019 Vabaduse tänav 13, omandades linnale kinnistud Vabaduse 15, 15a, 17 ja 17a. Otsuse poolt hääletas kohalolnud 20 volikogu liikmest üheksa, kaheksa olid vastu, kaks jäid erapooletuks ja üks taandas end eelnõu arutelust.

Copy
Tagasi üles