Millistest toitudest saab kaltsiumi?

Mai Maser
, toitumisteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kaltsiumi saad väga paljudest erinevatest toiduainetest, millest tähtsamad on piimatooted, kala, pähklid ja seemned. 

Näiteks: 

                2 dl maitsestamata jogurtit sisaldab 412 mg kaltsiumi

                85 g õlis konserveeritud sardiine sisaldab 365 mg kaltsiumi

                28 g  seesamiseemneid, koorimata  - sisaldab 280 mg kaltsiumi

                28 g mandleid sisaldab 67 mg kaltsiumi

                28 g päevalilleseemneid annab 32 mg kaltsiumi.

Kaltsiumi saame ka paljudest aedviljadest. Sellepärast söö rohkesti rohelisi aedvilju, puuvilju ja marju – vähe kaloreid, palju kasulikke toitaineid! 

Kaltsiumirikkamad aedviljad on :

Brokoli  - 1 tass (2,5 dl) keedetud brokolit sisaldab ligikaudu 140 mg kaltsiumi. 

Lehtkapsas - 1 tass (125 g) sisaldab 52 mg kaltsiumi. Seega, kui sööd 3 tassi kapsasalatit, saad 156 mg kaltsiumi.

Spinat - 1 tass keedetud spinatit annab 200 mg kaltsiumi.

Rukola - 100 g rukolat annab 160 mg kaltsiumi.

Varsseller  - 200 g varssellerit annab 90 mg kaltsiumi.

Apelsin - 200 g apelsini annab umbes 90 mg kaltsiumi lisaks rohkele C-vitamiini hulgale.

Kuivatatud viigimarjad - 2 kuivatatud viigimarja annavad 43 mg kaltsiumi.

Valged oad – 100 g valgeid ube annab 90 mg kaltsiumi.

Mõned toiduained ja halvad harjumused, mis viivad kaltsiumi organismist välja: 

  • alkohol ja suitsetamine;
  • gaseeritud karastusjoogid;
  • liigne valgu, suhkru, rasva ja soolasisaldus toidus;
  • mahlad ja äädikas;
  • rabarber, oblikas, spinat, (sisaldavad oblikhapet);
  • liigne C-vitamiini tarbimine (nt toidulisanditest);
  • kohviga liialdamine.
Foto: Figuurisõbrad
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles