Jõks kogub presidendikandidaadina fraktsioonide toetust (8)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus ja 14-liikmeline fraktsioon toetavad presidendikandidaadina endist õiguskantslerit ja praegust vandeadvokaati Allar Jõksi, samuti kaldub teda toetama kaheksa saadikuga esindatud Vabaerakonna fraktsioon.

Vabaerakonna fraktsiooni kuuluva Artur Talviku sõnul leidsid partei saadikud võimalike presidendikandidaatide kuulamisi kokku võttes, et nende lemmikuks on endine õiguskantsler ja praegune vandeadvokaat Allar Jõks. «Tegime fraktsioonis kokkuvõtte presidendikandidaatide kandidaatide kuulamistest ja selgus tõsiasi, et nende kuulamiste põhjal on lemmikuks Jõks,» kirjutas Talvik täna Facebookis.

Lisaks Jõksile on Vabaerakonna liikmed viimastel nädalatel kohtunud välisminister Marina Kaljuranna, eurosaadik Indrek Tarandi ning kirjanik Jaak Jõerüüdiga.

Talviku sõnul peaks oma lemmiku varsti teatavaks tegema ka Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), kes peab presidenditalguid pühapäeval toimuval erakonna volikogul. «Kui nüüd veel sotsid oma sisekaemustest üle saaks ja EKRE ning mõistlik osa Keskist ja Refist taha tuleks, saaks presidendi ehk parlamendis valitud... Aga, noh, unistada ju võib...» lisas Talvik.

IRLi eestseisus ja fraktsioon teatasidki õhtul pärast Jõksiga kohtumist, et toetavad teda presidendikandidaadina ning esitavad tema kandidatuuri volikogule arutamiseks ja otsustamiseks.

Erakonna esimehe Margus Tsahkna hinnangul on Jõks aus eesti mees, kes kaitseb Eesti põhiseadust ning lähtub oma tegevuses Eesti rahvusriigi kestmisest. «Jõksi nägemus Eesti tulevikust, rahvuslusest, riigi toimimisest ja presidendi ülesannetest ühtivad meie arusaamadega. Ta kehastab kõige paremini neid väärtusi, mis IRLi jaoks on olulised,» märkis ta partei teatel.

IRLi fraktsiooni esimehe Priit Sibula sõnul on Jõks tõestanud oma tegudega, et on erakondadeülene kandidaat ning oleks presidendiametis sõltumatu, õiglane ning tulevikku vaatav. «Allar Jõks on kohtuniku ja õiguskantslerina tõestanud, et ta ajab õiglaselt Eesti asja. Just tema sõnastas õiguskantslerina Tartu rahulepingu kaitse Eesti-Vene piirilepingu preambulis ning põhiseaduse kaitseklausli Euroopa Liiduga ühinemisel,» ütles Sibul.

Parlamendis toimub presidendivalimiste esimene voor augusti lõpus. Presidendikandidaadi ülesseadmiseks on riigikogus vaja vähemalt 21 saadiku toetust.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles