Stenbocki hoonetekompleks saab uue nõupidamistemaja

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikantselei renoveeris Toompeale Stenbocki maja hoonetekompleksis asuva hoovimaja, mis on mõeldud töökohtumisteks ja nõupidamisteks, muu hulgas saavad peaminister ja riigikantselei ametnikud korraldada seal lõuna- ja õhtusöögi vormis kohtumisi.

Peaminister on Stenbocki majas korraldanud töölõunaid ja –õhtusööke ka varem, kuid spetsiaalselt selle jaoks ette nähtud ruume hoones ei ole. Vajadusel on töölõunateks kasutatud näiteks Riigivanemate saali, kuid selleks tuli kogu olemasolev mööbel välja viia ja ajutine asemele tuua.

Töökohtumisteks ja nõupidamisteks kohandatud hoone asub Stenbocki maja hoonetekompleksis aadressil Rahukohtu 1c. Riigikantselei pressiesindaja Kristiina Tiimuse sõnul peaksid ehitustööd lõppema selle kuu lõpuks, kuid hoone saab kasutusse võtta ilmselt alles järgmisel aastal, kuna hoones puudub sisustus.

Hoone üldpind on 301,6 ruutmeetrit ja selle renoveerimine läks maksma kokku  817 808,97 eurot. Ehitustööd algasid mullu juunis ja neid teostab Riito Ehitus.

Varem oli Rahukohtu 1c eraldiseisev hoone, kuid ehitustööde käigus rajati Stenbocki hoonetekompleksi peamajast otse sissepääs sellesse hoonesse. Nõupidamiste ja töölõunate korraldamiseks kohandatud hoonesse pääseb läbi Stenbocki maja Riigipitsati saali.

Hoone esimesel korrusel on suurem nõupidamisteruum, mis on mõeldud rohkearvulisemateks kohtumisteks ja töölõunateks.

Nõupidamiste hoone #2 - Spherical Image - RICOH THETA

Selle kõrval asub väiksem kaminaga tuba, kus saab korraldada väiksemaid kohtumisi 2-4 inimesele.

Nõupidamiste hoone #1 - Spherical Image - RICOH THETA

Esimesele korrusele rajati ehitustööde käigus ka köök.

Nõupidamiste hoone #4 - Spherical Image - RICOH THETA

Hoone teisel korrusel on veel üks suurem nõupidamiste ruum, kuhu riigikantselei kavatseb rajada peaministrile kohtumistel antud ametlike kingituste väljapaneku.

Nõupidamiste hoone #3 - Spherical Image - RICOH THETA

Teisel korrusel asub ka ventilatsiooniruum.

Riik ostis hoone viie aasta eest julgeolekukaalutlustel ära

Rahukohtu 1c hoone kuulus 2011 aastani eraomanikele, kuid Riigi Kinnisvara Aktsiaselts ostis viie aasta eest kolme korteriga maja 1,5 miljoni euro eest ära. Hoone eraomandusse kuulumises nähti julgeolekuriski, kuna see asub Stenbocki hoonetekompleksi sisehoovis otse riigikantselei julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonibüroo tööruumide kõrval.

Büroo tegeleb muu hulgas riigisaladuse ning salastatud välisteabe töötlemise ja kaitsega. Eraomandisse kuulunud korterid paiknesid riigisaladuse kaitseks vajalikul administratiivalal, millele kehtivad kõrgendatud turvanõuded. Hoonesse ei ole eraldiseisvat sissepääsu ning korterite elanikud kasutasid majja sisenemiseks Stenbocki maja väiksemat hoovi.

«Eraisikute liikumine administratiivalal nõuab pidevat kõrgendatud tähelepanu, kuid riigikantselei ei saa kontrollida, kes hoones elavad või viibivad ning millega tegelevad,» selgitas Tiimus ja lisas, et kuna kortereid ei kasutanud üksnes omanikud, vaid neid üüriti ka välja, oli tegu pideva julgeolekuriskiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles