Kolme Egiptuse ajakirjanikku süüdistatakse libauudiste avaldamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse ajakirjanikud sõnavabaduse piiramise vastu protestimas
Egiptuse ajakirjanikud sõnavabaduse piiramise vastu protestimas Foto: SCANPIX

Egiptuse võimud esitasid riigi ajakirjanike ametiühingu vahi all olevale juhile ja tema kahele kolleegile süüdistuse tagaotsitavate varjamises ning libauudiste avaldamises, ütlesid advokaat ning üks kohtualune.

Inimõigusorganisatsioonid on mõistnud kolme ajakirjaniku vahistamise hukka kui meediavabaduse dramaatilise mahasurumise Egiptuses.

Ametiühingu juht Yahiya Kallash mõistis varem mais Egiptuse ajakirjanike vahistamise hukka ja ütles, et president Abdel Fattah al-Sisi valitsus on eskaleerinud sõda ajakirjanduse ja ajakirjanike vastu.

Kairo prokurör kutsus eile Kallashi, ametiühingu peasekretäri Gamal Elbashy ja selle vabaduse komitee juhi Gamal Abd el-Rahimi ülekuulamisele, ütles el-Rahim AFP-le.

Kaksteist tundi hiljem esitas ta neile süüdistuse tagaotsitavate varjamises ning libauudiste avaldamises, ütles el-Rahimi ja Elbashy advokaat Abd al-Rady.

Prokurör andis seejärel käsu kolm meest juurdluse tulemuste selgumiseni vabastada tingimusel, et nad tasuvad igaüks 10 000 Egiptuse naela (1100 euro) suuruse kautsjoni.

«Me keeldusime maksmast,» sõnas el-Rahim telefonitsi.

Selle tulemusena jäävad kolm meest vahi alla kuni prokuröri otsuseni. Süüdistaja võib kautsjoni tühistada või jätta nad neljaks päevaks vahi alla.

Inimõigusaktivistid süüdistavad Sisit üliautoritaarse režiimi rajamises, mis on alates islamistist presidendi Mohamed Morsi kukutamisest 2013. aasta juulis maha surunud igasuguse opositsiooni.

1. mail tõmbas politsei endale meedia ja opositsiooni pahameele ajakirjanike ametiühingu hoonesse tungimise ning ajakirjanike Amr Badri ja Mahmud al-Sakka vahistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles