Maailmas on üle 45 miljoni orja (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsorjad
Lapsorjad Foto: SCANPIX

Austraalia organisatsiooni Walk Free Foundation  koostatava The Global Slavery Index (Maailma orjandusindeks) järgi on maailmas rohkem kui 45 miljonit orja, mis on kolmandiku võrra rohkem kui 2014. aastal ning kõige rohkem on orjastatuid Põhja-Koreas ja Indias.

Uuringu kohaselt on mõnedes riikides kuni neli protsenti rahvastikust mingil määral orja seisundis ja peavad tegema tööd, mida peetakse alandavaks või mille eest neile ei maksta korralikku tasu, edastab news.sky.com.

Maailmajagudest leidub enim orje Aasias. Põhja-Koreas on neid 4,37 protsenti ja Usbekistanis 3,97 protsenti rahvastikust.

Kui vaadata orje arvuliselt, siis kõige enam on neid Indias, kus orjastatute arv ulatub 18,35 miljonini, järgneb Hiina 3,39 miljoni ja Pakistan 2,13 miljoni nüüdisaegse orjaga.

Lisaks nimetatud riikidele on palju orje ka Kambodžas, Bangladeshis ja Kataris.

Walk Free Foundationi arvates tuleks teistel riikidel järgida Ühendkuningriigi eeskuju, sest seal koostati möödunud aastal nüüdisorjapidamist keelav akt (2015 Modern Slavery Act).

«Me avaldasime The Global Slavery Index 2016 Londonis põhjusel, et Suurbritannia on tänapäeva maailmas orjuse ärakeelamise eestvedaja. Briti orjuse vastane akt näitab selgelt, kuidas firmad ja riigid inimesi julmalt ära kasutavad. Olukord paraneks, kui maailma üheksa juhtivat majanduspiirkonda samuti liituksid orjusevastase aktiga,» teatas Walk Free juht Andrew Forrest.

Nüüdisajal elab ja töötab orjuses 45,8 miljonit inimest, kelle seas on ka palju lapsi. See arv on kümne miljoni võrra suurem kui 2014. aastal. Siia hulka on arvatud orjusesse sündinud, seksitöölisteks sunnitud, võlaorjusse või sunniviisilisele tööle sattunud.

Forresti sõnul saab orjade arvu suurenemist osaliselt kirjutada parema infoleviku arvelele ning koos sotsiaalmeedia ja interneti levikuga võib orjade arv veelgi lasvada.

«Peame näitama, et orjus ei ole aktsepteeritud ja organiseeritud orjuse süsteemid tuleb lõhkuda,» lisas orjuse indeksit koostava organisatsiooni esindaja. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles