Anname laste heaks parima!

Margus Lepik
, Valga maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga maavanem Margus Lepik
Valga maavanem Margus Lepik Foto: Arvo Meeks

Juunikuu esimesel päeval tähistame lastekaitsepäeva. Sellele päevale pühendatud toredaid pereüritusi, festivale, kontserte leiab maakonna igast nurgast. Lastevanematel on põhjust oma võsukesed käekõrvale võtta ja elust rõõmu tunda.

Lastele peabki see päev olema täis rõõmu ja vallatusi. Täiskasvanutele, nii lastevanematele kui kõigile teistele laste heaolu eest seisjatele, annab see päev suurema põhjuse mõelda laste turvalise ja eluterve lapsepõlve tagamise peale.

Lapsed on siirad oma muredes ja rõõmudes. Nende mured tunduvad täiskasvanule pigem tühised, aga neid tasub kuulata ja püüda mõista. Pajukõlanud ütlus küll, aga lapsed tõesti on meie tulevik. Meie rahva, meie maakonna, meie riigi.

Lastekaitsepäeval sagivaid pisipõnne vaadates teadvustame harva endale, et just nendest saavad mõne aja pärast vastutustundlikud kodanikud, kes hakkavad nii iseenda kui kogu rahva elu peagi korraldama. Kuidas nad seda teevad, sõltub paljuski lapsepõlvest saadud suhtumisest, teadmistest, oskustest ja kogemustest.

Iga lapsevanem tunneb oma last kõige paremini. Teab tema oskusi, teab tema vajadusi. Ka meie lasteaiad ja koolid teevad üha enam tublit tööd, arvestades iga lapse võimeid ja vajadusi. Märkamine, individuaalne lähenemine, individuaalsed õppekavad ja tugiteenused on märksõnad, mida üha enam kuuleb meie haridussüsteemis. See on hea teadmine.

Soovin, et lastevanemad teeksid meie haridusasutustega veelgi enam koostööd leidmaks oma lapsele parimad lahendused. Aafrikast on pärit ütlus: «It takes a village to raise a child» – lapse kasvatamiseks on vaja kogu küla. Meie «küla», meie kogukond on praegu vajalikum kui kunagi varem.

Lapsi ootavad ees tohutud väljakutsed ja võimalused. Nad leiavad nende hulgast endale sobivaimad, kui tunnetavad lisaks oma vanematele ka kogukonna toetust. Anname neile parima!

Ilusat ja rõõmsat lastekaitsepäeva! Kaunist suve!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles