Seitse asja, mis juhtuvad sinuga, kui sööd iga päev banaani

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Banaanid on täis vitamiine ja mineraale, mis on tervisele kasulikud. Mis aga juhtub, kui banaan on osa su igapäevasest dieedist?

Higher Perspective kirjeldab, mis muutused leiavad aset inimese organismis, kui süüa kuu aega iga päev vähemalt kaks banaani.

  1. Vähenevad masendusmõtted. Banaanis sisaldub palju trüptofaani. Depressiooni all kannatavate inimeste ajus on paigast heaoluhormooni serotoniini tase. Trüptofaan aga muutub organismis serotoniiniks, nii et seda regulaarselt tarbides on võimalik hormoonitaset reguleerida.
  2. Tõuseb energiatase. Puuviljades leidub palju puuviljasuhkrut ja banaan pole mingi erand. Koos kiudainetega tõstavad glükoos, fruktoos ja sahharoos energiataset peaaegu kohe ja kuna need metaboliseeruvad aeglaselt, ei tule ka ootamatult järsku energialangust.
  3. Paraneb ajutöö. Ülalmainitud punktis välja toodud energiatõus mõjutab positiivselt muidugi ka aju, kuid banaanides sisalduv kaalium parandab neuronite tööd, rakuaktiivsust ja vedelikutaset. Seetõttu soovitatakse aktiivse eluviisiga inimestel pärastlõunane kohvijook hoopis banaaniga asendada.
  4. Vererõhk langeb. Banaanis leiduv kaalium ja naatrium aitavad vererõhku kontrolli all hoida.
  5. Paraneb immuunsüsteem. Nagu enamikus puuviljades on ka banaanis palju antioksüdante, mis aitavad võidelda vabade radikaalidega – paharettidega, kelle käpp on muuhulgas mängus nii südamehaiguste, diabeedi kui vähi juures.
  6. Banaani abil saab võidelda nikotiini ärajäämanähtudega. Aina enam inimesi väidab, et suitsetamisest loobudes olid just banaanid elulise tähtsusega.
  7. Banaan aitab pohmeluse vastu. Banaan võib päästa nii mõnegi hommiku, mis järgneb ööle, kus on alkoholiga liialdatud, sest banaan aitab kehas taastada vedelikutaset.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles