IRList lahkuv Ene Ergma: tõmblemine ei meeldi ei erakonnale ega valijatele (14)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma.
Ene Ergma. Foto: Margus Ansu

Riigikogu kauaaegne esimees, akadeemik Ene Ergma esitas avalduse Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) lahkumiseks.

Ergma sõnul on lahkumise peamine põhjus selles, et IRL tõmbleb siia-sinna. «See tõmblemine ei meeldi ei konservatiivsele erakonnale ega ka konservatiivsele valijaskonnale.» Ergma hinnangul soovis IRLi kunagine peasekretär Tiit Riisalo teha poliittehnoloogiat ja meeldida kõigile, selle asemel et oma alalisi valijaid hoida.

«Kui meesterahvas läheb munadega tegema mingit eksperimenti, siis on see alati väga kaheselt mõeldav. Kui mõni naine oleks mune tõstnud, poleks keegi nii mõelnud. Aga selliseid asju on vaja kaaluda, et millised assotsiatsioonid inimestel tekkivad,» viitas Ergma Juhan Partsi munakampaaniale, millega püüti saavutada uute valijagruppide poolehoidu.

Viimaseks piisaks karikas nimetas Ergma aga seda, et sel nädalavahetusel pidi toimuma arutelu IRLi presidendikandidaatide üle. «Mõtlesin, et kui tore, on võimalik asja arutada, aga esmaspäeval selgus, et kandidaat on juba olemas. See on ju nagu nõukogude ajal poliitbüroos! Ma ei suuda sellest erakonnast enam aru saada…»

Ergma sõnul näitab Allar Jõksi välja toomine seda, et erakonna pink on lühike. «Jüri Luik on kihvt mees ja oleks olnud suurepärane kandidaat. Ta on Eestis vähe tuntud, aga Eesti heaks palju teinud.»

«...ütled, et riigikogu on loll...»

Mis puudutab Jõksi, siis Ergma sõnul on ta mehes sügavalt pettunud. «Vabandust, aga minu meelest ei ole Allar Jõks üldse juht. Mul oli õnn töötada temaga koos, kui ta oli õiguskantsler ja ma pettusin temas sügavalt. Kui inimene on põhiseadusliku institutsiooni juht, siis sa pead austama ka teisi põhiseaduslikke institutsioone, mitte upitama ennast nende foonil. See on ju väga lihtne – ütled, et riigikogu on loll, kõik saavad aru ja toetavad sind.»

Küsimusele, kas lahkumine oli seotud sooviga saada ise erakonna presidendikandidaadiks, vastas Ergma muiates, et tegelikult soovis ta saada hoopis ÜRO peasekretäriks, aga IRL ei toetanud tema kandidatuuri. «See otsus on mul olnud ikka pikka aega plaanis. See on mu kolmas erakonnast lahkumise avaldus ja ma ei kavatsegi seda enam tagasi võtta.»

Mis puudutab valimiskünnise lähedale kukkunud IRLi populaarsust ning erakonna tulevikku, siis Ergma hinnangul on vaja erakonda tuua uued näod, kes oleksid valmis uuesti IRLi üles ehitama. «Aga see peab olema uus inimene ja isegi erakonnaväline.»

Teemad, mille ümber IRL tulevikus võiks koonduda, on Ergma hinnangul haridus ja kaitsepoliitika. «Haridus annab aluse inimpotentsiaalile, millele ehitada majandus. Ja kui on haritud inimesed, siis oleme võimelised tegelema ka kaitsevõimega.»

Fookus number üks

Enda suurimaks poliitiliseks saavutuseks peab Ergma seda, et Eesti sai Euroopa Kosmoseagentuuri liikmeks. «See annab Eesti noortele võimaluse teha tõeliselt suuri asju. Me nägime selle nimel üheksa aastat vaeva, see oli minu jaoks fookus number üks. Ma ei rääkinud sellest palju, sest ma ei teadnud, kas sellest tuleb midagi välja. On riike, mis on sellise asja nimel paarkümmend aastat vaeva näinud!»

«Võib-olla visatakse mind pärast seda intervjuud koos Rein Kilgiga välja - väga auväärne seltskond! Kilgil on õnnetu harjumus panna palju suuri asju suhu, aga ta on unustanud, et nii läheb suu lõhki. Tartu raudteejaam, Ammende villa, Athena keskus – ta on teinud suuri asju ja väga palju sellist, mida keegi teine ei taha teha, sest see ei too füüri sisse.»

«Mul on väga kahju, tõesti väga kahju, kui näen, kuidas sõbrad ja tuttavad ütlevad, et nad enam iial IRLi ei vali. Et tõmmeldakse mõttetult, lootuses, et siis kõik valijad…» ohkab Ergma ja toob viimase näite tõmblemisest. «Enne parlamendivalimisi öeldi, et Indrek Tarand võiks olla IRLi presidendikandidaat. Et äkki siis Tarandi Euroopa Parlamenti hääletanud inimeste hääled tulevad meile üle…»

Ergma ühines toonase Res Publicaga 2002. aasta juulis Urmas Reinsalu kutsel ja alates 2003. aastast kuulus ta riigikokku. Mullustel valimistel osales Ergma partei valimisnimekirja viimase kandidaadina, kogus 798 häält ega osutunud uuesti valituks. Praegu kuulub ta Tartu linnavolikokku.

Ken-Marti Vaher: Ergma otsust tuleb austada

«Kahju on, et pärast suurest poliitikast lahkumist soovib Ene lahkuda ka erakonnast, kuid seda otsust tuleb austada,» sõnas IRLi liige Ken-Marti Vaher.

Ta märkis, et on Ergmaga olnud poliitikas koos pikka aega ja austab teda inimesena ning hindab tema panust endise kolleegina. «Seetõttu tean, et Ene langetab vaba inimesena ja vabal maal ise oma otsuseid. Igal ühel on omad motiivid ja mõned nendest võivad jäädagi inimese enda teada,» nentis Vaher.

«Mis puudutab Ene kriitikat, siis tulised vaidlused on alati olnud IRLile omane, sest tegemist pole käsuerakonna ega kooslusega, kus kriitikale ei jäeta kohta,» ütles ta.

Vaher tõi välja, et kuigi IRLi valimiskampaaniat on tagantjärele parastatud, siis päriselus on selle tulemusena viidud ellu maksutagastus madalapalgalistele, millega jäetakse juba järgmisel aastal pea 100 000 tööinimesele kätte rohkem nende teenitud tulu. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles