Vaid kümnendik roolijoodikutest tabatakse, ülejäänud jäävad endiselt ohuks (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuvastamine: Patrullpolitseinik Ahto Aulik näitab alkomeetrit, millega tuvastatakse joove pärast selle veendumist esmase indikaatorvahendiga, mida rahvas nimetabki alkomeetriks.
Tuvastamine: Patrullpolitseinik Ahto Aulik näitab alkomeetrit, millega tuvastatakse joove pärast selle veendumist esmase indikaatorvahendiga, mida rahvas nimetabki alkomeetriks. Foto: Raul Vinni

Nii uskumatu kui see ka ei ole, istuvad rooli ka sellises joobes inimesed, kes autoust avades sisuliselt rooli tagant välja kukuvad. Purjus autojuhte on meie ümber väga palju ning liikluses on nende rolli ohuallikana võimatu alahinnata.

Kurb statistika näitab, et politsei tabab vaid 8 protsenti kõikidest purjuspäi rooli istujatest. See tähendab, et kui tabatakse üks roolijoodik, siis statistika andmeil on 12 samasugust veel sõidus. Saare maakonnas tabati 2015. aastal 208 joobes juhti.

Sallimatus kasvab

«On vaid üksikud reidid, kus me joobes juhte ei kohta,» kinnitab Kuressaare politseijaoskonna patrulltalituse juht Matis Sikk. Suurem osa joobnud juhte tabatakse siiski igapäevase patrullitöö käigus. Kõige halvemal juhul lõpetavad viinakuradiga sõbrustanud sohvrid õnnetusega.

Joobes juhi süül on 2016. a juhtunud neli liiklusõnnetust, milles hukkus üks ja sai vigastada kuus inimest. Mullu juhtus joobes juhi süül kolm liiklusõnnetust, milles sai viga kuus inimest.

Plusspoolele kannavad politseinikud selle, et üsna sageli saab politseipatrull joobes juhi kätte tänu antud vihjele. Kuressaare politseijuhiRainer Antsaare sõnul on sel aastal saadud 50 vihjet kahtlaselt käituvate autojuhtide kohta.

Ta toob mõned näited teadetest, mis on politseile laekunud: «Ford Transit hakkas 15 minutit tagasi liikuma. Lisaks juhile oli autos veel kaks meest. Teataja nägi nimetatud auto juhti autos õlut joomas.»; «Kuressaare Selveri parklas seisab sõiduauto, mille juht tundub ebaadekvaatne. Teataja nägi, et ta oli joonud ja oli autost välja tulles närviline.»; «Eessõitev auto vingerdab. Teataja sõidab järel ja annab teada, kui auto kuhugi ära keerab.»; «Kuressaare poole sõidab auto, mis kaldus ühest sõidurea servast teise ja üle keskjoone, kiirus u 60 km/h.»; «Anti teada, et isik oli enne käinud poes, et alkoholi osta, mida müüja talle ei andnud, kuna kell ei olnud veel 10. Teataja arvab, et see isik tuleb kell 10 tagasi ja ostab alkoholi. Isik sõidab autoga.».

«Ühiskond muutub joobes juhtimise suhtes aina vähem sallivaks,» selgitab patrullpolitseinik Ahto Aulik. Inimesed sõidavad suisa ise võimalike purjus juhtide kannul ja annavad infot seni, kuni patrull kohal.

«Saadakse aina rohkem aru, et joobes juhtimine on karistatav tegu, ja seda põhjusega,» ütleb Rainer Antsaar.

Täispikka lugu saab lugeda Saarte Häälest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles