TÜ teadlaste leiutis võib kosmosesse jõuda

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli teadlased leiutasid viisi, kuidas kalleid satelliitide kaitsmiseks oksüdeerumise ja erosiooni eest.
Tartu ülikooli teadlased leiutasid viisi, kuidas kalleid satelliitide kaitsmiseks oksüdeerumise ja erosiooni eest. Foto: SES

 Tartu Ülikooli noored materjaliteadlased võitsid Garage48 SpaceTech 2016 arendusnädalavahetuse ideega, mis kaitseb satelliite kosmose hävitava toime eest. Käimas on läbirääkimised, et ideed kosmoses katsetada.

Erinevaid kaitsekatteid on kosmosetehnika jaoks arendatud juba aastakümneid ja viimased arengud nanotehnoloogia vallas on viinud ka potentsiaalsete rakendusteni kosmoses.

Esimest korda toimunud kosmosealasel tarkvara- ja riistvaraliste arendusnädalavahetuse võitjaks tunnistati Tartu Ülikooli noorte materjaliteadlaste eestvedamisel loodud Spaceprot Technologies töögrupp, kes pakub uudseid võimalusi seadmete ning materjalide kaitsmiseks oksüdeerumise ja erosiooni eest.

Töögrupi juht, Tartu Ülikooli kiletehnoloogia labori insener Maido Merisalu ütles, et võidu tõi idee kaitsta kalleid satelliite kosmose hävitava ehk korrodeeriva toime eest nanotehnoloogia abil, mida arendatakse kiletehnoloogia laboris. Kaitsekihi keemiline koostis ja paksus on väga täpselt reguleeritavad, mis võimaldab leida sobiva lahenduse erinevate materjalide ja keskkondade jaoks.

Merisalu kirjeldas, et näiteks NASA-l on järgmise 50 aasta plaan arendada ja rakendada nanotehnoloogiat just kosmoserakenduste parendamiseks.

«Meie idee katsetused kosmoses on üsna reaalsed, kuna senised uuringud on näidanud, et Tartu Ülikooli materjaliteadlaste väljatöötatud katted on ülimalt vastupidavad nii korrosioonile kui ka mehaanilistele kahjustustele. Seetõttu toimuvad juba läbirääkimised erinevate osapooltega testide läbiviimiseks kosmoses,» rääkis Merisalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles