Miks pakutakse ühes miljardi-dollari-idufirmas hommikusööki alati täpselt kell 9:06?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusöök.
Hommikusöök. Foto: Z Jan

2,8 miljardile dollarile hinnatud tarkvarafirma Pivotal tegevjuht Rob Mee selgitas Business Insiderile, kuidas ettevõte sai jagu programmeerijate seas levinud hommikusest produktiivsusprobleemist.

Pivotalis pakutakse hommikusööki iga tööpäeva alguses täpselt kell 9:06 algava koosoleku ajal. Tegu pole aga lihtsalt idufirma pakutava hüvega, vaid tegelikult on see trikk, mis suurendab ettevõtte programmeerijate produktiivsust.

Nimelt avastas Pivotal, et kui programmeerijatele anda vabad käed oma tööpäeva kujundamiseks, ärkavad nad hilja ning jõuavad ka tööle hilja. Mee sõnul oli üsna tavaline näha tarkvarainsenere kontoris alles 10 või 11 paiku. Nad sättisid end istuma, saatsid võibolla ka mõned meilid ning läksid kohe lõunapausile.

«Hommik oli liiga lühike ning see ei olnud eriti efektiivne,» selgitas tegevjuht.

Seega üritas Pivotal kasutada piitsa ja prääniku meetodit. Piitsaks oli kohustuslik koosolek igal hommikul kell 9:00, präänikuks oli aga koosoleku ajal toimiv hommikusöögipuhvet.

Paraku muutusid ettevõtte töötajad veidi ärevaks. Kui nad jäid liiklusummikutesse kinni või nende buss läks katki, ei jõudnud nad õigeks ajaks kontorisse. Seega otsustati, et koosoleku algusaeg lükatakse viie minuti võrra edasi.

Tarkvaraarendajad ei olnud aga ka sellega rahul - nimelt tundus neile, et kuna 9:05 ja 9:00 on üksteisele nii lähedal, ei ole neil ikkagi piisavalt manööverdusruumi. Lõpuks jõuti kokkuleppele minut hilisema ajaga ning sellega saigi alguse Pivotali traditsioon pidada igal hommikul kell 9:06 hommikusöögikoosolekuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles