Prantsusmaa riigisekretär peab koostööd Eestiga oluliseks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa majandus-, rahandus- ja tööstusministeeriumi väliskaubanduse riigisekretär Pierre Lellouche kinnitab, et täna allkirjastatav leping Narva uue põlevkivielektrijaama ehituseks on ka nende jaoks suure tähtsusega.
Prantsusmaa majandus-, rahandus- ja tööstusministeeriumi väliskaubanduse riigisekretär Pierre Lellouche kinnitab, et täna allkirjastatav leping Narva uue põlevkivielektrijaama ehituseks on ka nende jaoks suure tähtsusega. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse firma Alstom ehitab Narva uue põlev­kivielektrijaama, mille maksumus on ligi miljard eurot. Prantsuse riiki esindab täna lepingu allkirjastamisel majandus-, rahandus- ja tööstusministeeriumi väliskaubanduse riigisekretär Pierre Lellouche.


Narva uus põlevkivielektrijaam on Eestile ülisuur ja väga tähtis investeering. Kui tähtis on Narva ehitusleping Prantsuse majanduse jaoks?

Tegemist on tõepoolest Eesti jaoks  väga olulise investeeringuga, sest see võimaldab kindlustada Eesti elektri- ja ühtlasi ka energeetikasõltumatuse järgmiseks 40–50 aastaks. Ka Prantsusmaa jaoks on see leping suure tähtsusega, olles kindlasti üks suuremahulisematest Prantsuse ettevõtte saavutatud lepingutest aastal 2010.

Sugugi vähem tähtis pole see, et investeeritakse Eestisse, kes kuulub Prantsusmaa Kesk- ja Ida- Euroopa partnerite hulka, ja seda meie majanduste ning Euroopa jaoks nii olulises sõlmküsimuses nagu energia.

Kuidas toetab Prantsuse riik oma ettevõtteid mahukate välislepingute saamisel?

Suurte rahvusvaheliste lepingute toetamine on minu jaoks üks põhiülesandeid. Toetus toimub kahes harus. Esiteks institutsiooniline toetus, eelkõige asjassepuutuvate ministeeriumide tegevuse kaudu. Samuti toetan välisvisiitidel diplomaatiliselt Prantsuse ettevõtteid. Minu eesmärk on, et järgmised OECD või G20 raames toimuvad läbirääkimised aitaksid kaasa riikidevahelise ausa ja tasakaalustatud konkurentsi kehtestamisele.

Teine osa on rahaline toetus, tänu sellistele vahenditele nagu Coface’i (erakrediiti kindlustav firma, samaväärne Kredexiga Eestis) antavad garantiid koos sooduslaenudega. Võtsime hiljuti vastu otsuse tugevdada rahalist toetust teatud hulgale strateegilistele projektidele, luues selleks puhuks eraldi rahastamissüsteemi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles