Värske uuring: üle 90 protsendi Eesti väikelastest sööb liiga palju magusat

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismelistest Eesti poistest liialdab magusaga 86 protsenti.
Teismelistest Eesti poistest liialdab magusaga 86 protsenti. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tänasel tervisedenduse konverentsil tutvustas tervise arengu instituut (TAI) Eesti rahvastiku toitumise uuringu esimesi, šokeerivaid tulemusi. Uuringust selgus, et kõigest seitse protsenti väikelastest sööb magusat soovituslikus koguses.

«Magusa osa tarbitavast toidust võiks piirduda kümne protsendiga, ideaalis võik see olla viis protsenti,» rääkis tervise arengu instituudi seire ja hindamise osakonna juhataja Eha Nurk tänasel tervisedenduse konverentsil. Keskmine väheliikuv naisterahvas, kelle ööpäevane energiavajadus on 2000 kilokalorit, võiks tema sõnul ideaaljuhul tarbida 25 grammi magusat päevas.» TAI värske uuring näitas, et tegelikult süüakse magusat kuni neli ja pool korda rohkem.

Mahukas rahvastiku toitumise uuringus analüüsisid TAI eksperdid 4906 Eesti inimese andmeid, mis jäid sõelale pärast andmete puhastamist. Uuringu eesmärk oli välja selgitada, kuidas toituvad Eesti inimesed nii kodus kui ka väljas. Luubi alla võeti nii viimase 24 tunni kui ka möödunud aasta toitumine.

Osalejad täitsid küsimustiku ligikaudu 200 toiduaine tarbimise kohta ja andmeid koguti ka vastanute kehakaalu, pikkuse, vöö- ja taljeümbermõõdu kohta. Tänasel konverentsil tutvustas Nurk uuringu esimesi kontrollitud tulemusi, mida oli ettekande jaoks analüüsinud Meelis Kivisild.

Uuringus hinnati magusa tarbimist portsjonites, arvestades, et üks portsjon magusat sisaldab 40 kilokalorit energiat. Erinevate toiduainete portsjoni suurus on erinev. Kui üks suhkru või mee portsjon on kümme grammi, siis magusate jookide portsjon on näiteks sada ja üle 2,5-protsendise jogurti portsjon 140 grammi.

Kui üle nelja portsjoni magusat ei ole päevas soovitatav süüa mitte kellelgi, siis tegelikult tarbivad Eesti inimesed keskmiselt tunduvalt rohkem magusat, samas kui neid, kes maiustusi ega soolaseid snäkke üldse ei tarbi, on väga vähe. 14–17-aastased Eesti poisid söövad keskmiselt koguni 17 portsjonit magusat. Kui sinna juurde arvestada ka soolased snäkid, siis kasvab ebevajaliku toidu portsjonite arv koguni 18-ni.

Eriti kehvad on väikeste laste toitumisharjumused. Kahe- kuni viieaastastel oleks soovituslik süüa päevas kuni kaks portsjonit magusat, kuid tegelikult tarbitakse üheksa portsjonit. Kuue- kuni üheksa-aastased lapsed söövad keskmiselt 12 portsjonit magusat, kuigi soovitav ei oleks tarbida üle kolme portsjoni. «Soovitsliku koguse piiresse jääb magusa tarbimine kõigest seitsmel protsendil lastest,» tõi Nurk esile uuringu ühe kõige šokeerivama tulemuse. Väikelapsed tarbivad magusat keskmiselt umbes kümme portsjonit ja teismelised 14 portsjonit päevas.

Ehkki vanemaks saades magusa tarbimine väheneb, on liialdusi Nurga sõnul siiski väga palju ka siis. Teismelistest poistest liialdab magusaga 86 protsenti ja teismelistest tüdrukutest 72–88 protsenti. Kuid olukord ei ole kiita ka täiskasvanute seas. Tervislikkuse piiresse jääb magusa tarbimine kõigest ühel kolmandikul noorematest täiskasvanutest ja vähem kui poolel kesk- ja vanemaealistest. Murettekitav on Nurga hinnangul ka see, et üle poole magusast süüakse toidukordade vahepeal.

Kõige populaarsemad on mitmesugused pagaritooted, mida pagaritooteid armastavad täiskasvanud naised söövad seitse kuni kaheksa ja mehed ligi kümme portsjonit päevas. Lastele meeldivad väga ka suhkur, mesi, moos, šokolaadi ja kompvekid. Palju tarbitakse ka karastusjooke ja magusaid piimatooteid.

Soolaseid snäkke süüakse Eestis küll suhteliselt vähe – keskmiselt pool portsjonit päevas – kuid see ei tähenda, et nendega osataks tingimata piiri pidada siis, kui snäkipakk juba käes. Enamikule inimestele ei meeldi küsitluse järgi soolased snäkid nii väga kui maiustused. Kes neid snäkke aga sööb, see kipub ka nendega liialdama. Teismelised ja eakad, kellele soolased snäkid meeldivad, panevad neid päevas «pintslisse» üle nelja portsjoni. Magusa tarbimine on aga Nurga sõnul siiski tunduvalt suurem probleem.

«Kui mul oleks võlukepp, millega saaksin Eesti inimeste toitumisharjumusi kohe muuta, siis kõigepealt seaksin korda inimeste magusa tarbimise. Tahaksin, et inimesed annaksid endale aru, kui palju magusat nad söövad ja vähendaksid koguseid,» avaldas Nurk oma suurima Eesti inimeste toitumisega seotud soovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles