Kodu ja remondimehed: 5 nõuannet, kuidas pettasaamist vältida (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja
Ehitaja Foto: SCANPIX

Plaanid suvel kodus remonti teha, aga kardad, et palgatud remondimehed tõmbavad sul naha üle kõrvade, kuna sa ise ehitusest midagi ei tea? Kinnisvaraportaal Trulia õpetab, mida teha ja milliseid vigu vältida.

1. Pole lepingut, pole tööd

Kui remondimehed lepingust mingil põhjusel kuuldagi ei taha, saada nad kukele - sa pole nii loll, et taolist riski võtta. «Eesti ehitusturul liigub kahjuks üsna palju pisipätte ja kelme ning väikese objekti renoveerijal on kerge petta saada,» hoiatab ka lugeja, kes toimetusega oma kogemust kodu remondi vallas jagas. Kindlasti ei tasu tema sõnul töid ette võtta enne, kui sõlmid ettevõtjaga korrektse lepingu, mis tagab ka garantii. Mida detailsem on sõlmitud leping, seda kergem on erimeelsusi lahendada - katsu ka omalt poolt juba pakkumise faasis edastada võimalikule remondiettevõttele piisavalt infot objekti kohta.

2. Tee põhjalik taustakontroll ja hinda usaldusväärsust

Kuigi suveajal on remondimeestel tööd nagu muda, ei tohiks siiski palgata esimest ettejuhtuvat selli. Tee põhjalik taustauuring, võid paisata oma plaani ka sotsiaalmeediasse - võibolla on sinu sõprade sõprade seas keegi, kes on sama ettevõtja teenuseid kasutanud?

Usaldusväärsel ettevõtjal on olemas tööde teostamiseks tarvilik kvalifikatsioon, personal ja tööriistad, ta tuleb alati õigeks ajaks kohale, on nõus sinuga kõike arutama ega leiuta ettekäändeid, miks ta sulle pakkumist saata või objekti vaatama tulla ei saa, tähaegade andmisest rääkimata. Arvesta, et kui sellise tüübi siiski tööle palkad, tema käitumine ei muutu. Kuigi sellised kujud kipuvad tavaliselt pakkuma tööd odavama hinnaga kui kvaliteetne ettevõte, ei maksa riski võtta - sa ei tea kunagi, kas asjad ka tehtud saavad ja kui saavadki, siis millise hinnaga...

3. Asjatundlik omanikujärelvalve esimesest päevast peale

Sul on võimatu kontrollida ehitusmeeste tööd, kui tead ise ehitusest samapalju kui siga pühapäevast. «Kindlasti soovitan palgata algusest peale asjatundliku omanikujärelvalve, eriti kui ise pole ehitusvaldkonna spetsialist. Muidu võivad suvalised mördiööbikud su kodus vusserdada ja kaevata pole pärast kellelegi - ise võtsid töö sellisena vastu,» soovitab ka kodusid remontinud lugeja. Jah, omanikujärelvalve palkamine maksab, kuid vusserduste praavitamine läheb pärast kallimaks, oma närvirakkudest rääkimata.

4. Väldi ettemaksu

Kuigi Eestis ei taheta ilma ettemaksuta kõrvugi liigutada, tasub ette maksta pigem vähem või võimalusel üldse mitte. Kõik ettemaksud ja tähtajad tuleb ka lepingus täpselt fikseerida.

5. Anna petturitest teada

Kui oled vaatamata kõigile ettevaatusabinõudele siiski petta saanud, pole muud võimalust kui pöörduda juristide ja kohtu poole. Tarbijaküsimustega (näiteks mõne mööblitüki tarne vms) seotud vaidlusi lahendab ka Tarbijakaitseamet. Kindlasti jaga oma kogemust sõprade ja sõprade sõpradega, vältimaks teiste langemist sama petturi lõksu!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles