Galerii: Eesti lipupäeval käis Pika Hermanni tornis enam kui pooltuhat inimest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti lipu 132. sünnipäeva puhul heisati täna varahommikul sinimustvalge lipp pidulikult Pika Hermanni torni.

Täna, Eesti lipu päeval, oli võimalik kõigil soovijatel tõusta Pika Hermanni torni, et näha lähedalt meie iseseisvust sümboliseerivat Eesti lippu ning nautida tornist avanevat vaadet Tallinnale.

Lipupäeval külastas Pika Hermanni ligi kuussada inimest. Eesti inimeste kõrval ka külalised USAst, Jaapanist, Iirimaalt, Rootsist, Soomest, Leedust, Lätist, Ukrainast  ja Venemaalt.

Täna möödub 132 aastat esimese sinimustvalge lipu õnnistamisest üliõpilaste poolt.

Kõnelesid riigikogu esimees Eiki Nestor, EELK peapiiskop Urmas Viilma ja Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei. Kuberneri aeda oli üles rivistatud Kaitseliidu, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide auvalve, samuti akadeemiliste organisatsioonide ja seltside lipud. Mängis Kaitseväe orkester, laulsid Eesti Naislaulu Seltsi koorid. 

Eesti lipu päeva puhul heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lipu võivad heisata ka kõik teised.

Lipu sünnipäeva tähistatakse üle Eesti pidulike lipuheiskamiste, rongkäikude ja kontsertidega. 

4. juunil 1884 kogunesid 24 eesti soost haritlast Otepääle, et pühitseda ja õnnistada eesti soost tudengite tunnuslipp. Rahvusliku ärkamisaja harjal kinnistus sinimustvalge värvikombinatsioon rahvusvärvidena. Eesti iseseisvumisel sai trikoloor riigilipuks.

Eesti lipu kasutamise õigus on igaühel. Selle heiskamisega anname märku oma ühtekuuluvusest ja meile olulistest väärtustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles